Banjalučanin sastavlja oldtimere vrijedne i do 100.000 KM

Vijesti 11. dec 201618:47 > 19:48
N1

Šivaće i mašine za kucanje, gramofoni, gitare, tave, mlinovi za kafu i mnogo toga drugog, naravno, starog čuva Midhat Hajdarpašić Mitke u svom Slapu, restoranu na obali Vrbasa. Šta sve postoji u ovom malom muzeju teško je opisati riječima. U dvorištu su oldtimeri, uglavnom Mercedesi.

Mitke je dosad lično sastavio i reparirao tridesetak automobila i 17 trotočkaša.

“Automobili tražimo da je kompletan, onda restauriramo. Pomaže mi brat, sinovi i žena, ona mi je vjetar u leđa kad posustanem. (Ovaj hobi dosta košta?) Da, ali to nam je sav užitak”, otkrio je Midhat Hajdarpašić, kolekcionar iz Banjaluke.

Od užitka nešto i zaradi. Rentira stare Mercedese za svadbe, snimanje spotova, promocije. Prije rata, kaže nam, bilo je bolje.

“Prije rata radio sam renta car, ima razlike. Doba Markovića se neće ponoviti finansijski. Juge više nema, ali eto tako smo htjeli. (Djeca su Vam završila fakultete, nemaju posao? Hoćete ih pustiti vani?) Nemam izbora, primoran sam”, dodao je.

Oldtimeri su odreda Mercedesi. Vrijede i do 100.000 KM.

“Najstariji je ovaj “170”, takozvani Hitlerov, neko ga zove Povratak otpisanih”.

Mitke je ipak najpoznatiji po pravljenju trotočkaša-trajkova. Izrađuje ih od starih Buba ili Golfova. Prvi je pravio dvije godine, sada jedan trajk može završiti za 2 mjeseca. Grunf je jedan od najboljih. Po ugledu na pronalazača iz Alan Forda, auspuh je napravlljen od protivpožarnog aparata, mjenjač od oklagije, farovi od fildžana.

Oni koji su prrobali da voze trajk kažu da je Tito znao za njega nikad ne bi sjeo u Mercedes.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.