Dragan Čović: Moji muslimani se nisu promijenili

Vijesti 14. dec 201614:11 > 14:20
N1

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, komentarisao je za emisiju Pressing istup hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je rekla da se islam u BiH radikalizuje, da se muslimani mijenjaju, i da se to posebno primjećuje u stilu ponašanja i oblačanja.

Na pitanje jesu li se, po Čoviću, muslimani u ovoj zemlji promijenili je odgovorio: “Moji muslimani nisu, a imam ih jako puno – na svakom koraku – u Mostaru, Hercegovini i isti su ko što su bili prije. Danas kad se vidimo, jednako smo prijatelji kao što smo bili prije 30, 40 godina, ali da se odnosi u tom segmenti u BiH jesu promijenili, to je više nego evidentno i ne treba na to zatvarati oči“.

O tome jesu li muslimani sigurnosni problem za Hrvatsku je kazao: “Mislim da nisu, ali svi oni koji su prihvatili ono što se može vezati sa ekstremnim razmišljanjem u islamu, koji je povremeno u zadnjih 20 godina imao više ili manje ekspanzije na prostoru BiH, apsolutno mogu biti problem i to trebamo krajnje ozbiljno shvatiti. Uostalom, pogledajte šta je bilo s paradžematima na našem prostoru, pogledajte kako su bile određene zajednice, vehabijske, ali ne samo te u BiH. Sreća da današnje vodstvo islamske zajednice ima vrlo jasan stav prema tako netradicionalnom upražnjavanju islamske vjere u BiH“.

Moramo se svi sustavno uključiti u to, jer potcjenjujući taj problem, mi vrlo brzo možemo doći do nečega što nećemo moći kontrolirati. Ne trebaju nam terorističke aktivnosti da bismo prepoznali neki problem, da bismo se s njim nosili. Ne treba paničariti s te strane, ali ga treba sustavno kroz naše strategije – policijske, obavještajne i sve ono što radimo u BiH s apsketa sigurnosti – realno sagledati kao i sve druge opasnosti koje dolaze iz drugih nacionalizma“, naveo je Čović.

Emisiju Pressing sa Draganom Čovićem gledajte večeras od 20 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.