FOTO| Pogledajte šta je zaplijenjeno u akciji SIPA-e

Vijesti 15. dec 201610:52 > 11:17
N1

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) organizovana je pres konferencija povodom aktivnosti u proteklom periodu, kada su realizovane operativne akcije Blok, Ringišpil, Urban i druge.

Na konferenciji se govorilo i o veoma uspješnoj akciji SIPA-e, koja je realizovana jučer na širem području BiH.

U akciji “Sunce” koju su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli tokom jučerašnjeg dana uhapšene su četiri osobe, te zaplijenjena veća količina droge i oružja, kazao je Vahidin Šahinpašić, šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminal.

Šahinpašić je naglasio da je akcija “”Sunce” samo jedna od sedam koliko ih je provedeno u posljednjih mjesec dana i tokom kojih je uhapšeno 39 lica.

Od sedam složenih akcija, najviše se izdvaja ova koja je imala za cilj razbijanje organizovane kriminalne grupe koja je duži vremenski period na području Sarajeva i šire djelovala tako što je skladištila opojnu drogu i oružje, a potom ih prodavala u zemljama Evropske unije. Tokom akcije lišili smo slobode četiri lica, izvršili sedam pretresa i presreli dvije isporuke oružja i droge na putu prema Zagrebu“, kazao je Šahinpašić i nastavio:

Od zaplijenjenog materijala izdvajamo deset kilograma eksploziva TNT, trotilske metke, osam elektronskih detonatorskih kapisi, sporogoreći štapin, četiri automatske puške, optički nišan za ručni minobacač, tri pištolja i veća količina streljiva. Od droga smo zaplijenili oko tri kilograma spida, deset kilograma skanka, oko pola kilograma heroina i uzorke kokaina.

Šahinpašić u ovom trenutku nije mogao dati procjenu koliko zaplijenjeno oružje i droga vrijede na crnom tržištu. Ono što je izdvojio kao jako zanimljivo jeste činjenica da je zaplijenjeno 120 kilograma žive u aluminijskim bocama, koja je veoma opasna materija i može služiti za nanošenje zla.

U dva vozila koja su se kretala prema Hrvatskoj pronađen je dio oružja, dok su ostatak i droga pronađeni na sedam lokacija za koje je SIPA smatrala da se na njima mogu pronaći određene količine.

U fotogaleriji pogledajte šta su zaplijenili pripadnici SIPA-e. Oružje, droga, municija, mobiteli…

N1
N1/ Arhiv
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.