Kandidati za predsjednika SDP-a razočarani položajem stranke

Vijesti 06. dec 201419:05 > 19:08
N1

Kandidati za predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) počeli su sa obraćanjima na Trećem vanrednom kongresu SDP-a koji se danas održava u Sarajevu.

Kandidati – Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović iznose svoje stavove o daljem djelovanju SDP-a BiH.  

Selim Bešlagić u svom obraćanju je istaknuo da je doživio razočarenje zbog sumnje koja je uveliko prisutna u SDP-u. Naglasio je da svako u svakoga sumnja te da “to treba prestati zbog jačanja partije”.  

Akcentirao je da on ne želi biti lider stranke, nego jedan od onih koji će vratiti socijaldemokratiju u BiH.  

Siguran je da će poslije stabilizacije SDP-a i korekcija i popravke Statuta, u smislu demokratizacije,  građani znati dati povjerenje SDP-u.  

Također, najavio je da je neophodno obratiti se socijaldemokratima i onima koji su napustili SDP te izvršiti reevidenciju članstva.  

“Ovo nije izbor onih koji žele da ostanu na funkciju ovo je izbor onih koji žele da rade na jačanju SDP-a”, kazao je Bešlagić.  

Besima Borić naglasila je da su glasači potvrdili da se SDP od vodeće partije u državi pretvorila u marginalnu partiju, a smatra da su krivci upravo članovi SDP-a jer je bilo mnogo političke demagogije i isprazne retorike.  

Mišljenja je da nije bilo dovoljno rasprave o aferama za koje su optuživani SDP-ovi ljud,i niti o odlasku istaknutih članova stranke, što je stvorilo dodatne probleme.

Borić ipak vjeruje da se SDP može transformisati, jer svi članovi žele biti dio progresivne političke organizacije.  

Ona je istakla da se stranka mora posvetiti unutrašnjoj konsolidaciji i jačanju organizacije i međusobnog povjerenja.  

Dodala je da Dejtonski ustav zasnovan na nacionalnim principima nije struktura koja ljevičarima ostavlja veliki prostor za djelovanje, ali da oni moraju tražiti način za promjenu političkog abijenta.  

U nastavku će se obratiti Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović.