FOTO| Brutalno ubijene veoma rijetke vrste životinja u BiH

Vijesti 16. dec 201611:08 > 12:02
Facebook

Društvenom mrežom Facebook jučer su počele kružiti fotografije ubijenih divokoza, koje su veoma rijetke vrste životinja u BiH, a korisnici Facebooka mahom osuđuju ovaj čin, kao i planinari iz naše zemlje.

Naid Keskin iz Planinarskog društva “Prenj-Glogošnica 1979” je za N1 rekao kako su divokoze izuzetno rijetke vrste životinja, a razlog tome je ogroman broja krivolovaca.

Divokoze su neke od najugroženijih vrsta, a među ubijenim životinjama je i divojarac. Korisnici Facebooka su na našem postu pisali kako su životinje ubijene krajem osmog, odnosno početkom devetog mjeseca, kada je na snazi apsolutna zabrana“, rekao nam je Keskin.

Treba napomenuti da je u tom periodu postojala sumnja da se to desilo, a jučer je portal Blidinje.net prenio ove fotografije, koje je Planinarsko društvo ‘Prenj-Glogošnica 1979’ i podijelilo“, naveo je.

Kazao nam je da je u slučaj ubistva ovih ugroženih vrsta uključen i Planinarski savez BiH, što nam je i potvrđeno.

Zehrudin Isaković, predsjednik Planinarskog saveza FBiH/BiH, za N1 je rekao da je upoznat sa slučajem te je naveo kako takav čin ne smije proći nekažnjeno.

Strašno je to što se dogodilo. Ovo ne smije proći tek tako, i cijela zajednica treba da se uključi“, istakao je Isaković.

Mi kao Planinarski savez FBiH ćemo podignuti krivičnu prijavu protiv NN osoba nadležom sudu Općine Tomislavgrad u kojem ćemo tražiti da se otkriju i kazne počinioci. Želimo ukazati na ozbiljnost ovog zločina i to na gotovo istrebljenoj vrsti kod nas. Na Čvrsnici, koja je susjedna planina Vranju, nekada je bilo po nekoliko hiljada, a danas divokoze na prste možeš prebrojati“, kazao je te dodao: “Mi planinari kad ih vidimo, nikad ne otkrivamo informaciju gdje smo ih vidjeli da ih ne bi krivolovci pronašli“.

Istakao je i kako ih na Čvrsnici danas nema više od 50 komada.

Naveo je i kako ih krivolovci love zbog trofeja, rogova, prepariranja, ali i mesa.

Kontaktirali smo i Lovački savez Herceg Bosne gdje su nam kazali da nemaju informacije o slučaju, odnosno da im službena informacija još uvijek nije stigla.

Istu smo informaciju dobili i od predsjednika Saveza lovačkih organizacija u BiH Salema Alihodžića koji nam je rekao kako ni na tu adresu nisu stigle informacije o ovome slučaju, ali da lov na divokoze nije zakonom definisan.

Lov na divokoze nije zakonom definisan kao izrazita zabrana, s tim da se ne preporučuje lov“, rekao nam je.

Ova plemenita životinja je prepoznatljiva po svojoj ljepoti, ali i tome da živi na visokim nadmorskim visinama gdje preživljava i na temperaturama od minus 30 stepeni Celzijusa i predstavlja bogatstvo ovoga dijela BiH.

Facebook
Facebook
Facebook

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.