Nermin Nikšić je novi predsjednik SDP-a BiH

Vijesti 07. dec 201406:16 > 06:20
Facebook

Novi predsjednik SDP BiH je Nermin Nikšić, koji je osvojio devet glasova više od Selima Bešlagića u drugom krugu glasanja.

Na vanrednom Kongresu Socijaldemokratske partije BiH koji je održan nakon loših rezultata ostvarenih na izborima ove godine, novoizabrani predsjednik stranke je Nermin Nikšić.

Nikšić je u drugom krugu glasanja dobio podršku 233 delegata, dok su 224 delegata svoj glas dali Selimu Bešlagiću.

Kandidati za predsjednika SDP-a bili su još Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović..

U Nadzorni odbor SDP-a izabrano je 11 članova, a u Glavni odbor 121 član.

Delegati su prethodno usvojili prijedlog Glavnog odbora SDP-a da redovni kongres Stranke bude održan najkasnije godinu dana prije Lokalnih izbora 2016. godine.

Također, delegati su dvotrećinskom većinom dali podršku ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata (USD).

Sada već bivši predsjednik, Zlatko Lagumdžija, je ranije rekao da ostaje član partije nakon dvije decenije provedene na čelu stranke.

Ostajem kao najvažniji čovjek SDP-a, a to je član i aktivista. Dalji proces demokratizacije podrazumijeva da su članovi još važniji. Pa zar će biti neko važniji od člana koji želi da učestvuje, ali ne kao član organa, jer ja sam se zahvalio svima koji su me kandidirali za predsjednika i za člana Glavnog odbora i novog rukovodstva“, kazao je Lagumdžija u intervjuu za N1.

Podsjećamo, u ranije objavljenom otvorenom pismu rukovodstvu stranke, nekoliko članova stranke je navelo da je “sramotno što se niste ni potrudili ponuditi pojedinačna obrazloženja uklanjanja sa liste kandidata za Glavni odbor čime nastavljate sa omalovažavanjem članova SDP-a, ali nismo ni mogli očekivati drugačije od ljudi koji i nakon izbornog poraza nisu smogli snage i hrabrosti da prihvate sopstvenu odgovornost”.

Inače, Nikšić je u protekle četiri godine obavljao funkciju premijera Federacije BiH. Član je stranke od 1993. godine, a od 2007. je njen generalni sekretar.

Bez jakog SDP-a nema jake BiH“, poručio je on prilikom obraćanja nakon proglašenja za predsjednika SDP-a.