Oboljeli iz Tuzle i BiH više neće morati na liječenje vani

Vijesti 16. dec 201617:10 > 19:21
N1

Tuzlanski kanton vodeći je u Federaciji BiH po broju oboljele omladine i djece od raka. Jedna trećina ukupno oboljelih dolazi sa ovog područja. Rekonstrukcijom odjeljenja za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla oboljela djeca imat će bolje uslove za liječenje.

Sin Amire Buljubašić obolio je od leukemije sa pet godina. Uslijedio je šok, a onda borba. Liječio se u Tuzli, Sarajevu i Turskoj.

“Samo postavljanje dijagnoze bilo je najteže i taj period mjesec, dva dok čovjek ne shvati šta se dešava. Jer mi smo vodili jedan normalan život kao sav svijet. Međutim, mi smo se izborili i borimo se i dan danas”, otkrila je Amira Buljubašić, majka oboljelog djeteta.

Djeca najčešće obolijevaju od leukemije, tumora na mozgu i drugih solidnih tumora. Prosječno 20 djece godišnje oboli u TK.

“Najmanji procenat izliječenja je kod tih teškoh oblika leukemija, ali kod nekih malignih tumora i limfnih čvorova je visok stepen izlječenja. Negdje od 80 do 90 posto. Ali sve ovisi o vrsti bolesti”, istakao je Edin Husarić, Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla.

U ovoj bolnici ubuduće se neće raditi samo dijagnostika, već i terapija. Zajedničkim snagama roditelji oboljele djece, uprava UKC-a, lokalna vlast i privrednici skupili su 100.000 maraka i renovirali prostor u skladu sa svim standardima.

“Otvaranje ovog odjeljenja je naša dugogodišnja želja. Mi smo deset godina nastojali da realizujemo ovaj projekat. Ne zbog nas, već zbog djece iz TK koji je vodeći u Federaciji BiH po broju oboljelih mališana”, podsjetila je Amra Saračević, Udruženje roditelja obolje djece PIPOL Tuzla.

“Danas imamo jedan moderan odjel. Ali ja želim da on bude što manje popunjen”, poručio je danas Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Oni koji su prošli kroz pakao borbe sa bolešću djeteta, ohrabruju druge roditelje da ne posustanu.

“Sve dok doktori kažu da ima nade, treba se boriti i živjeti iz dana u dan. Nositi se sa tim dobrim i lošim stvarima. Sve bude i prođe”, mišljenja je Buljubašić.

Renovirani prostor je multifunkcionalan. Ima pet bolničkih soba, dva kupatila, igraonicu za djecu. Sve u cilju kako bi oboljeloj djeci bilo lakše da se bore sa opakom bolešću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.