Živi bez komšija i vode, sa jednom sijalicom i čeka penziju

Vijesti 16. dec 201617:41 > 19:02
N1

Vlašić je najveća planina centralne Bosne. Poznata po čistom vazduhu, ovčarstvu I dobrom siru. Međutim, to nisu razlozi da se, tokom rata raseljeni, Vlašićani vrate na svoja ognjišta. Pojedina sela imaju samo po jednog stanovnika.

Na 1.500 metara nadmorske visine. U netaknutoj prirodi i vazdušnoj banji proizvodi se nadaleko poznati vlašićki sir. Da bi dozreo potrebno je najmanje 45 dana da bude u kaci.

“Mogu otići bilo gdje da pravim ovakav sir; u Francusku, Njemačku, u bilo koji dio Evrope, Amerike, ali nije to to. Vlašićki je sir, tj. njegov kvalitet je dat po zraku i po travi”, tvrdi Jusuf Melić sa Vlašića.

Jusuf godišnje proizvede više od 1.000 kg sira i sve proda. To mu je jedini izvor prihoda dok čeka da napuni 65 godina da bi dobio penziju.

Jedini je povratnik u ovo selo. Živi bez komšija. I u kući bez vode. Struju je doveo sa priključka nekadašnje pilane. Dovoljno je za jednu sijalicu i radio.

“Čovjek je imao pilanu, nije mu išlo i otišao je za Njemačku. Dao je meni da čuvam njegovu kuću, a ja sam sa njegove kuće, na 800 metara odavde, doveo struju kablom za telefon”, otkriva Melić.

I u selo Dukat vratila se jedna porodica.

Stanimirkin muž nedavno je poginuo od mine radeći u šumi. Ona i sin su sami u ovom selu.  Život bi im bio lakši da ne moraju svaki dan do izvora, udaljenog 2 kilometra, po vodu.

“Ja sam ovdje na svome, neću nikuda odavde pa vode bilo ili ne. Dok mogu donosiću”, poručuje Stanimirka Trifković, Vlašić.

MZ Vitovlje pripada 10 sela. Prije rata tu je bilo više od 1.000 stanovnika, danas je taj broj duplo manji. U mjestima udaljenim od glavnog puta živi po jedan ili nijedan stanovnik.

“Sigurno da bi popravak puteva i elektrifikacija ovih planinskih krajeva, te obezbjeđivanje struje i vode za ljude i staku doprinjeli većem povratku. Ovako je to, najkraće rečeno, patnja”, smatra Sifet Melić, Vlašić.

Na ovu patnju i surovu planinsku klimu rijetki pristaju.

Ovdje je tokom rata bila prva borbena linija. Pripadnici sva tri naroda morali su napustiti svoja ognjišta. Iako su stambeni objekti, uglavnom obnovljeni, nekadašnji starosjedioci danas ih koriste za vikend odmore.

Dok vikendaši čekaju snijeg da započnu odmor. Za Jusufa sa početka priče, dva i po metra snijega, značit će potpunu blokadu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.