Svjetski putnik u Sarajevu: Da je cijeli svijet ovakav..

Vijesti 17. dec. 201610:42 > 10:54
Podijeli:
Izvor: N1

Kako proputovati cijeli svijet bez novca, koristeći pritom samo žicu? Odgovor na ovo pitanje zna Dean Gračanoski, kojeg smo zatekli na Baščaršiji.

Deana smo sreli nedaleko od Sebilja, na sarajevskoj baščaršiji. Sa osamnaest godina napustio je rodnu Makedoniju i od tada putuje svijetom. Sa sobom nosi samo – žicu.

Nije poenta da putuješ s parama, poenta je da putuješ bez para. Meni ne trebaju pare, ne treba mi 10.000 eura. Treba mi kilo žice, i hiljadu lančića. Otvorim ovaj štafelaj, bilo gdje. Tu mi radi adrenalin. Zaradim prvih pet, deset, dvadeset, trideset maraka, dinara, denara… I onda uzmeš hostel, tu prespavaš. Onda još radiš, zaradiš, i nađeš neki sharing room ili malu garsonjeru. Ukoliko mi se grad svidi, ostajem. Ukoliko mi ne legne, šibam“, kazao je Dean Gračanski.

Dean od metalne žice pravi lančiće sa imenima, a na njegovom štandu možete mu se obratiti na čak šest svjetskih jezika. Upoznao je veliki broj različitih kultura, živio u desetinama zemalja, a na pitanje šta je bogatstvo svijeta, odgovara:

Hoćeš da ti pokažem? Hoćeš da ti pokažem? Sarajevo. Došao sam u Sarajevo 2011. sa jednom drugaricom. Popio kafu ovdje na čaršiji sa jednim Dubravkom i 2016. se vratio. Došao na dva dana i evo ostao četiri mjeseca. I ostaću u Sarajevu. Moj drugar Albanac iz Makedonije, ljudi iz Turske došli i otvorili butik, ja Makedonac, ti Bosanac. Daj Bože da je cijeli svijet samo Sarajevo. Ovo multi-kulti. Nema većeg meraka. Kad nije crno-bijelo, kad je obojeno. Kad je cijeli svijet u jednom“, dodao je.

Na kojem god kraju svijeta bio, šta god da radio, Dean se pridržava samo jednog životnog pravila.

Ne smiješ ništa u životu planirati, ja to strogo zabranjujem. Kako god da planiraš, to izađe naopačke. Pusti stvari spontano, što god da dođe, nek’ dođe. Ako dođe zlo – doći će zlo. Nakon zla, doći će dobro. Ako dođe dobro – doći će još jedno dobro. Ništa ne planiram, jednostavno“.

Opširnije u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.