Šta je najbolje rješenje za bolove u mišićima, tetivama…?

Vijesti 19. dec 201609:36 > 09:39
N1

Bolovi u mišićima, zglobovima, ligamentima, tetivama - ukratko - bolovi koštano-mišićnog sistema vrlo su čest problem, kako kod starijih, tako i kod mlađih ljudi. Kako se izboriti s njima?

Idealno bi bilo održavati tijelo u dobroj kondiciji redovnim vježbanjem, masažama, wellness programima, ali malo ko ima vremena i sredstava za ovu metodu. Zato se najčešće poseže za analgeticima, lijekovima protiv bolova.

U nekim stanjima boli, analgetici su neizbježno i korisno sredstvo terapije, ali činjenica je da se danas pretjerano koriste – tableta za ovo, tableta za ono, dnevno se popije čitav arsenal različitih lijekova, a svi znaju da nema lijeka koji uz korisno terapijsko djelovanje ne može izazvati i neko neželjeno, štetno.

Kod glavobolje, menstrualnih bolova, bolova unutrašnjih organa, možda nema izbora, ali kad su koštano-mišićni bolovi u pitanju, neka vam prvi izbor budu lijekovi koji djeluju lokalno. Ovi će lijekovi djelovati na mjestu na koje se nanesu, a samo mali procenat će dospjeti u krvotok, tako da se smanjuje mogućnost sporednih djelovanja koje imaju lijekovi uzeti kroz usta. Na tržištu BiH postoji veliki broj različitih preparata, a Deksalgin gel je jedinstven među njima, kako po sadržaju aktivne supstance, tako i po formulaciji.

Deksalgin gel je jedini lokalni analgetik sadrži deksketoprofen. Zahvaljujući tome, duplo manjom dozom lijeka postiže se jednako terapijsko djelovanje (u odnosu na ketoprofen), a istovremeno se minimizira toksičnost. Osim toga, jedini je lokalni analgetik formulisan kao brzo rastvarajuća trometamolska sol, zbog čega se brzo upija na mjestu primjene i počinje djelovati.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.