Načelnici koji su se odrekli primanja za dobrobit građana

Vijesti 19. dec 201612:21 > 12:21
N1

Oktobarski izbori u BiH donijeli su promjene na liderskim mjestima u mnogim općinama i gradovima BiH.

Novi/stari načelnici su preuzeli dužnost i sjeli u kabinet načelnika svoje općine kako bi ispunili ciljeve obećane u kampanji.

Ipak, neki načelnici su u kratko vrijeme uspjeli napraviti poteze koje je bh. javnost ispratila sa oduševljenjem.

Tako je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić lokalnom OV uputio prijedlog o smanjenju sopstvene plaće. Izmijenjenom odlukom plata gradonačelnika Bihaća umjesto predviđenih oko 4.500 KM iznosti će oko 2.500 KM.

N1

Sramota me je da imam tako velika primanja u današnjem vremenu i ovo je poruka da svi zajedno moramo promijeniti odnos prema javnim sredstvima, trošiti skromno i onoliko koliko imamo. To je jedini način da bolje živimo u ovom našem gradu“, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Još jedan pozitivan primjer nam je stigao iz Olova. Tamošnji načelnik Džemal Memagić je svoju plaću preusmjerio na stipendiranje najboljih učenika i studenata iz Olova.

N1

Neki su vjerovali da ću to uraditi, neki ne. Ja kada obećam, ispunim obećanje, a sada je tako kako jeste. Prvu godinu je bilo malo interesanata, drugu nešto više, a kasnije je uspio rasporediti sredstva na srednjoškolce i studente u obliku jednokratne finansijske pomoći“, rekao je u Memagić gostujući u Novom danu na N1.

Prije desetak dana, regiju je “šokirala” priča o potezu načelnika i općine Kakanj. Načelnik Nermin Mandra je donio odluku da novac namijenjen za noćni program dočeka Nove godine u Kaknju bude preusmjeren za liječenje sedmogodišnjeg dječaka Evelina Alajbegovića koji boluje od tumora na mozgu.

Screenshot

Tu odluku je načelnik jutros donio. Provedena je široka akcija skupljanja pomoći za ovog dječaka. Dijete ima tumor na mozgu, a sedam mu je godina. Cjelokupna zajednica se aktivirala, volonteri skupljaju novac na ulicama, uključile su se nevladine organizacije, privrednici skupljaju novac. Načelnik je kontaktirao građane putem Facebook profila općine Kakanj da se sredstva preusmjere, a građani su to podržali“, kazao je za N1 portparol općine Kakanj Evelin Memić.

Na smanjenje plaće samom sebi se odlučio i načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić, koji je uputio prijedlog Skupštini a usvajanje odluke se očekuje ove sedmice.

Screenshot

Ona će sigurno proći jer imamo postignut konsenzus, a odluka ide od 1. januara. Ja sam dovoljno bogat čovjek i meni nije stalo do plate, a i narod je to tražio od mene. Vidim da još mojih kolega slično razmišlja, ovaj trend se širi, jer zaista naše plate moramo svesti u realne okvire“, ističe Reljić, koji zaključuje da ne može plaća načelnika biti 4.000, a radnika 400 KM.

Slična odluka je usvojena i u općini Gradiška. Načelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da su, osim njemu, plaće smanjenje i funkcionerima i zastupnicima, kao i finansiranje političkih stranaka je smanjeno sa 90.000 KM na 60.000 KM.

Facebook

Moj prethodnik je radnicima smanjio plate za 10 posto, a povećao funkcionerima?! Sada to ispravljamo. Vremena su teška, treba biti realan, i možda ćemo s platama ići još prema dolje”, naglašava Adžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.