NS o zabrani točenja alkohola na javnim okupljanjima

Vijesti 19. dec 201616:21 > 16:25
Tarik Haverić

U vezi sa odlukom vlasti u Sarajevu o zabrani točenja alkohola prilikom javnog dočeka Nove godine, oglasio se Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke.

“Ova zabrana je i zakonita i opravdana, i žao nam je što je poslužila kao povod za etiketiranja koja su daleko od svake političke racionalnosti. Prethodnih mjeseci uvjerili smo se da je Sarajevo nesiguran grad, i da mnogi pojedinci, najčešće mladi ljudi, posjeduju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva. Kod masovnih okupljanja postoji vjerovatnoća da će doći do incidenata koji mogu izmaknuti kontroli snaga reda, a alkohol tu vjerovatnoću samo povećava. Prihvatamo rizik da nas zbog ovog stava, usprkos naše bezuslovne predanosti odbrani ličnih prava i sloboda, opet nemaštovito svrstaju u saveznike konzervativnih snaga, ali to ćemo lako podnijeti, ako će to spriječiti da ujutro 1. januara 2017. oplakujemo gubitak mladih života”, rekao je Haverić.

“Površni kritičari ove odluke ne prave razliku između ’zabrane točenja alkohola’ i ’zabrane konzumacije alkohola’, koja nije na dnevnom redu i koju sigurno ne bismo podržali. Sekularno uređenje Bosne i Hercegovine, do kojeg nam je stalo, ugroženo je sa više strana, i mi uporno ukazujemo na takvu praksu, ali ova odluka ne može se pod to podvesti“, zaključio je Haverić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.