Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica obilježili Dan rudara

Vijesti 20. dec 201615:11 > 15:12
Anadolija

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica obilježili su danas Dan rudara polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje poginulim rudarima u blizini direkcije RMU Zenica te svečanošću kojom su ispratili svoje kolege u penziju.

Predstavnici RMU Zenica zajedno sa budućim penzionerima i članovima porodica položili su cvijeće i minutom šutnje ili Fatihom odali počast svim poginulim rudarima nakon čega su se zaputili u Dom rudara gdje je 65 rudara svečano ispraćeno u penziju.

Zenički rudnik nalazi se u teškoj situaciji radi dugovanja prema nabavljačima te fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja. O situaciji u rudniku govorio je Nisvet Topalović, direktor RMU Zenica.

On rekao je kako je zenički rudnik u 2016. godinu ušao sa ambicioznim planom koji ipak nije bilo moguće ispuniti.

“U 2016. godini smo ambiciozno počeli, sa planom proizvodnje od nekih 490.000 tona, ali smo za taj plan morali uraditi rebalans, jer nismo uspjeli pokrenuti široko čelo u Raspotočju koje bi samo davalo 30.000 tona mjesečno, no zbog tenderskih procedura tek smo potpisali ugovor iako je trebalo da čelo počne sa radom u 10. mjesecu ove godine. Morali smo da uradimo rebalans plana proizvodnje na nekih 320.000 tona i taj plan smo uspjeli 96 posto ispuniti. Smatramo da je to uspješno s naše strane, ali nismo uspjeli postići željeni ekonomski efekt”, rekao je Topalović.

On je rekao da nisu uspjeli ispuniti sve obaveze prema dobavljačima, Zavodu za zdravstveno osiguranje, Penzijskom i invalidskom osiguranju, ali da očekuje da će naredna godina biti bolja.

Topalović je rekao da nas skromno obilježavaju Dan rudara ispraćajem 65 kolega. Oni će dobiti prigodne poklone, a svi rudari po 250 KM.

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica, rekao je kako su rudari nezadovoljni uvjetima rada.

“Rudari nisu zadovoljni zbog situacije koja je nastala od rata pa naovamo. Rudari u BiH su nezadovoljni, nisu adekvatno plaćeni s obzirom na to u kakvim uslovima rade. Što se tiče nivoa zaštite na radu, ona mora postojati. Da nje nema, bilo bi još više nesreća, a humanost rada bi se trebala poboljšati. Još uvijek radimo u uslovima rada u kojima se radilo prije 70 ili 100 godina”, rekao je Vardo.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.