Najavljeni protesti u RS jer "sit gladnom ne vjeruje"

Vijesti 21. dec 201619:17 > 19:30
N1

Prijedlog Vlade RS da se minuli rad obračunava po koeficijentu 0,3 prosječnu platu od 800 KM umanjio bi za 40 maraka. S obzirom da su budžetski korisnici do sada nekoliko puta bili na udaru zbog mjera štednje više neće da šute.

Najavljuju proteste sutra ispred Parlamenta i to neposredno pred izjašnjavanje poslanika o ovom prijedlogu Vlade.

Plata referenata i pomoćnog osoblja Osnovnog suda u Banjaluci je ispod prosječne. Jednočasovnim štrajkom upozorenja apeluju na narodne poslanike da ne podrže prijedlog Vlade da se minuli radu ubuduće obračunava po koeficijentu 0,3. Jer je to udar na njihova primanja.

“Na moj staž mislim da bi to bilo preko 50 maraka. Imam 28 godina radnog staža i platu 700 maraka”, kaže Mileva Smiljić, referend u Osnovnom sudu.

“Ako se plata mora umanjiti onda se moraju povećati neke druge naknade jer mi nemamo ni topli obrok, niti regres. Plata nam je sve”, dodaje Snježana Štkić iz Sindikata radnika Osnovnog suda Banjaluka.

Sutra će na proteste koje organizuju predstavnici četiri granska sindikata pravosuđa, policije, uprave i prosvjete. Nova ponuda Vlade da se minuli staž obračunava po 0,3 do 25 godine staža, a preko toga 0,5 nije prihvatljiva.

“Mi smo tražili da se ne dira minuli rad dok ne budemo u prilici da raspakujemo zakone o platama i da napravimo korektniju i bolju raspodjelu”, smatra Tomislav Vrhovac iz Sindikata uprave RS.

Ovaj zahtjev nije ispunjen. A, onu narodnu “da sit gladnom ne vjeruje” potvrdio je i entitetski predsjednik.

Milorad Dodik, predsjednik RS: “Na plate koje imaju sad u javnoj upravi, prosvjeti, policiji to bi bile korekcije od 10 do 20 maraka na mjesečnom nivou. Znači oni nisu spremni da prihvate solidarnost i da se ostavi što veći broj radnika nego hoće da uzimaju sve i da ne vode računa ni o čemu”.

Računica sindikalaca kaže da bi korekcija prosječne plate iznosila 40 KM. To je duplo više od predsjednikove računice.

Za sutra najavljuju okupljanje ispred zgrade Sindikata, mirnu šetnju centrom grada i protestni skup preko puta Narodne skupštine. Poručuju da to neće biti masovni izlazak na ulice sa transparentima i pištaljkama. Iz svih gradova ovog entiteta doći će samo predstavnici sindikata.

“Ne smatramo da je sutra neophodno da bude tri ili pet hiljada ljudi. dovoljno je da dođu predstavnici ispred svake sindikalne jedinice i da kažu to što imaju u ime svojih kolega”, pojašnjava Anica Jondić iz Sindikata radnika MUP-a RS.

Ukoliko skupštinska većina digne ruke za Vladin prijedlog. Sndikalci će tražiti ocjenu ustavnosti budžeta.

Podsjećaju da plate od 2008. nisu rasle, te da su upravi i pravosuđu dva puta snižavane za 10 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.