"O posjeti premijera Pakistana BiH priča se u superlativima"

Vijesti 22. dec 201622:28 > 22:32
N1

Premijer Pakistana Nawaz Sharif jučer je doputovao u BiH, gdje je održao niz sastanaka sa bh. zvaničnicima. Međutim, jedna medijska kuća iz Pakistana objavila je da je Sharif uvrijeđen u BiH.

Kao razlog naveli su to što je umjesto predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, Nawaza dočekao jedan od ministara, a to je vijest koja je danas, 22. decembra uzburkala bh. javnost.

Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu govorio je u Dnevniku 22 na N1, gdje je pojasnio da je ta tvrdnja pakistanske televizije neosnovana.

“O posjeti Nawaza Sharifa u Pakistanu govori se u superlativima. Tamo postoji 100 medija, koji su u privatnim rukama, i samo jedan je kritikovao premijera. Čovjek je privatnik, plaćen je i uzeo je samo jedan segment da ga kritikuje, a tu je dodao i Bosnu”, kazao je Makarević za N1.

“Pakistanska vlada je ovu posjetu shvatila jako ozbiljno. Preko mog stola je prošla svaka sitnica, i najmanji detalji su bili usaglašeni, a Sharif je znao ko će ga dočekati”, dodao je.

Ambasador BiH u Pakistanu je naveo i to da kada je Bakir Izetbegović posjećivao Pakistan, na aerodromu ga je čekao ministar telekomunikacija te zemlje, i to je regularna stvar, kako je kazao za N1.

Kakve su reakcije u Pakistanu na medijski natpis koji je uzburkao strasti?

“Šef protokola premijera mi se javio. Sutra će se ministarstvo zvanično osvrnuti na sve. U Pakistanu je normalno da postoji neko ko kritikuje”, pojasnio je, dodavši:

“Kada sve ide dobro, barem malo stavi kamen u cipelu. Od izvanredne priče s kojom bi trebali biti zadovoljni, umjesto da se radujemo, mi ćemo od 100 medija naći jedan koji će to objaviti”, poručio je Makarević.

Gostujući u Dnevniku na N1, Makarević je kazao da je između BiH i Pakistana izvoz pomaknut sa mrtve tačke, bilježi se pomak, a sa Vladom Pakistana postojii sporazum o saradnji u namjenskoj industriji.

Također, potpisana je liberalizacija viznog režima za dilomatske pasoše, borbi protiv terorizma, te da se počelo sa bilateralnim konsultacijama.

Makarević tvrdi da se polako otvaraju vrata između dvije zemlje, i da se u tom smjeru treba i nastaviti.

“Energoinvest je nekada bio u Pakistanu. Volio bih da se tamo vrati, jer u Pakistan u energetskom sektoru ima problema. Obziromda imamo strategijski projekt između Kine i Pakistana, to su poslovi na koje Energoinvest i naše firme mogu računati”, izjavio je za N1 ambasador BiH u Pakistanu.

Za kraj, najavio je i skoru posjetu bh. delegacije Pakistanu.

“Premijer je pozvao Mladena Ivanića u službenu posjetu. Pozvao je i Denisa Zvizdića, te Igora Crnadka. Nadam se da će to biti uskoro. Apelirat ću, i nadam se da će se u narednih tri do šest mjeseci desiti susret. Vrata su otvorena, sada je do nas”, ocijenio je Makarević na koncu gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.