Ko je Dragan Vikić?

Vijesti 29. dec 201612:44 > 14:07
Bosnian Kingdon | Facebook

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina u aprilu 1992. godine, koji se odnose na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje osam pripadnika JNA.

Među njima je i Dragan Vikić, rođen 1955. godine, koji je kao policajac odlikovan i u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Armiji BiH.

Vikić je rođen 8. oktobra 1955. godine u Sarajevu, gdje je završio i osnovu i srednju školu. Fakultet za fizičku kulturu završava 1980. godine u Sarajevu.

Vikić je i majstor karatea, 5. dan. U više navrata bio je karate prvak bivše Jugoslavije u teškoj kategoriji, a bio je član reprezentacije Jugoslavije. Nosilac je i svih medalja sa ekipnih prvenstava u periodu od 1977. do 1983. godine.

Po okončanju fakulteta, Dragan Vikić se zapošljava u policiji, kao stipendista, da bi postao komandir voda u Specijalnoj jedinici.

Tokom rata u BIH, od 1992. do 1995. godine, Vikić je bio komandant Specijalne jedinice, koja je djelovala pod nazivom Odred za posebne namjene MUP-a Republike BiH.

Bio je najmlađi pripadnik policije RBiH, a nagrađivan je sa više priznanja i u bivšoj Jugoslaviji, i u samostalnoj BiH.

Od bivše države dobio je Plaketu bezbjednosti i Orden rad sa srebrenim vijencem. Dobitnik je i šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Zlatne policijske značke, Specijalne značke i ordena Zlatni ljiljan.

Početkom rata, aprila 1992 godine, u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, javno, pred televizijskim kamerama, poziva građane Sarajeva da brane grad od napada, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, predvodi Specijalnu jedinicu u teškim borbama i postaje jedan od komandanata Sarajeva.

Opjevan je u pjesmi Mladena Vojičića Tife “Ponesi zastavu, Dragane Vikiću”.

Od januara 1994. godine odlazi na dužnost načelnika Sektora za istraživanje i primjenu metoda i sredstava u borbi protiv terorizma Ministarstva unutrašnjih poslova RepublikeBosne i Hercegovine.

Nastavio je i sportsku karijeru, u administrativnom smislu – budući da je preuzeo funkciju Predsjednika karate saveza BiH, a trenutno je i komandant Specijalne policijske jedinice MUP-a FBiH, popularnih “Vikićevaca”.

2012. godine bio je i SBB-ov kandidat za načelnika općine Centar. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.