Konzul Muhić za N1: Turska je primjer za građanske slobode

Vijesti 29. dec 201616:16 > 16:41
N1

Građani Turske su očitali lekciju demokratskom svijetu na koji način i kako se brane interesi svoje države i svoje nacije poslije pokušaja vojnog udara 15. jula ove godine, kazao je u razgovoru za N1 Began Muhić, bosankohercegovački konzul u Istanbulu.

Ukupna situacija u Turskoj je vrlo brzo normalizovana i nekoliko dana poslije vojnog udara sve je bilo u normalnim okvirima, što je i dan danas, dodao je konzul.

“Na svu sreću pokušaj vojnog udara je osujećen i narod i građani Turske su očitali lekciju demokratskom svijetu na koji način i kako se brane interesi svoje države i svoje nacije. Nekoliko dana poslije toga stanje se apsolutno normalizovalo. Naravno svi oni koji su osumnjičeni za organizovanje i učestvovanje u vojnom udaru su lišeni slobode i protiv njih se vodi sudski postupak”, kazao je Muhić.

Kritičari režima i aktuelne vlasti Turske najvećim dijelom upučuju kritike turskom predsjedniku Recepu Erdoganu i aktuelnoj vladajućoj garnituri da uskraćuju određene građanske slobode, međutim, smatra Muhić,  Turska može se biti pozitivan uzor za građanske slobode i ljudska prava što samim time demantuje te određene priče.

“Sve ovo što se dešava unutar perioda nakon pokušaja udara smatram da je dio pokušaja ‘čišćenja’ tih organizatora i svi oni pojedinci koji su na neki način bili lišeni slobode za vrlo kratki vremenski period su oslobođeni, ako nisu krivi”.

Što se tiče rada generalnog konzulata, a što se može primijetiti u neposrednim konktaktima sa građanima Turske i građanima koji vode porijeklo s područja Balkana, koji su po raznim osnovama u Turskoj, možemo se pohvaliti međuljudskim odnosima kao i odnosom Vlade Turske prema nama, naglasio je Muhić.

O ulozi Turske u sirijskom ratu

“Vi svi znate da je Turska u proteklih 10 godina doživjela veliku ekonomsku ekspanziju. Najveća gradilišta na svijetu su ovdje. Činjenica da je rast bruto dohotka iz godine u godinu sve veći i činjenica da Turska nema nikakvih zaduženja naspram međunarodnih finansijera ovu zemlju pretvara u jednu od svjetskih velesila. Vjerovatno takva jaka Turska mnogima nije odgovarala i sve ovo što se dešava jednim dijelom je posljedica toga”, tvrdi konzul.

Ono što je uradila Turska po pitanju rješavanja Sirije, dodaje Muhić, je jedinstveno i nijedna druga zemlja na svijetu nije učinila toliko. Sama činjenica da je Turska utočište za preko 3,5 miliona prognanih iz Sirije dovoljno govori koliko su i aktuelni režim i građani uložili napora u zbrinjavanje i ublažavanju posljedica nesretnog rata u Siriji.

Odnosi BiH i Turske

Pored toga što nemaju otvorenih i neriješenih pitanja odnosi su izuzetno prijateljski i vrlo često se koristi termin bratski, istakao je konzul. To se reflektuje u mnogim aspektima, a BiH ulaže  velike napore u jačanju ekonomske diplomatije. Posljednjih nekoliko godina se smanjuje trgovinski deficit uvoza i izvoza roba iz BiH, a ove dvije zemlje su preuzeli obavezu da u narednoj godini ulože napor da se trgovinska razmjena dovede na nivo milijarde eura.

“Odnosi između dvije države iz dana u dan su sve bolji što argumentujemo i čestim diplomatskim kontaktima, čestim sastancima na najvišem nivou. A što se tiče odnosa između dva lidera (Recep Tayyip) Erdogana i (Bakir) Izetbegovića smatram da su na najvećem mogućem nivou i sve špekulacije da nisu demantuje činjenica da smo imali skoro porodičnu svadbu kod predsjednika Turske gdje je nas član Predsjedništva bio počasni svjedok prilikom vjenčanja njegove kćerke. U fazi je i priprema potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske gdje bi se trajno riješila mogućnost uvoza bh. proizvoda kao jedine zemlje koja bi to dozvolila”, otkrio je konzul.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.