"Srbijanske policajce tjerali na nezakonite radnje u BiH"

Vijesti 04. jan 201718:44 > 21:29
N1

Da li su srbijanski policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović obavljali obavještajne zadatke u Potočarima, bez znanja i odobrenja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a samim time i nezakonito djelovali, u BiH bez reakcije.

Dok nadležni šute, u javnosti se već konstruišu teorije zavjere. Da li možda iza napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima stoje upravo uhapšeni Trbović i Dumanović. Za državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, situacija je ipak, vrlo jasna.

“S obzirom na krajnje neozbiljno ponašanje Tužilaštva BiH i činjenicu da niko nije optužen za pokušaj atentata na premijera Srbije, sada se pojavljuju razne spekulacije i pokušaji relativizacije cijelog slučaja. Oni koji su u Potočarima izazvali nerede i bacali kamenje na Vučića isključivo su državljani BiH. Oni su snimljeni i bezbjednosnim kamerama”, kazao je Mektić.

Kontradiktorne su i informacije koje putem telefonskih razgovora daju članovi parlamentarne Komisije, a koja nadgleda rad OSA-e. Jedni tvrde da su srbijanski obavještajci sigurno nelegalno tog dana radili na teritoriji BiH, jer je premijer Vučić imao dozvolu samo za lični pratnju. Drugi iz Komisije tvrde da je domaća obavještajna služba od prvog dana znala da su Trbović i Dumanović prisutni u Potočarima. Iako su navodno zatražili informacije o tome, od OSA-e ih do danas nisu dobili. Šta je prava istina moglo bi se znati nakon sjednice Komisije koja je zakazana za 11. januar, kaže predsjedavajući ove komisije Nikola Špirić. Dok u isto vrijeme i pojedini članovi Komisije za odbranu i sigurnost također zahtjevaju da se ovo pitanje razmatra unutar njihovog članstva.

Blokada informacija o ovom slučaju na svakom koraku. Ali ne samo u BiH. Nego i u Srbiji. Tako nema ni zvaničnih informacija zbog kojih konkretno sumnji su Trbović i Dumanović pritvoreni, osim naznaka da je riječ o odavanju službene tajne. Stoga je njihov branilac zatražio skidanje oznake tajno sa slučaja, ali i izuzeće jedne tužiteljice…

“…Radmile Jovanović jer, tužilac mora da nude nezavisan, a ona je imala upaljač sa oznakom SNS-a i prigodnom porukom.Tužilac ne smije biti član nijedne političke partije, niti da ima stranački propagandni materijal na radnom mjestu poput upaljača”, objasnio je Vladimir Todorić, branilac Trbovića i Dumanovića.

Slučaj osim što bi mogao postati međunarodni, već je neki kažu domaći skandal. Da li je hapšenje policajaca državna osveta zbog krivične prijave koju su prethodno podnijeli protiv svojih rukovodilaca?

“Oni su u toj izjavi praktično rekli sve ono što ih je neko tjerao da rade, a to je flagrantno kršenje zakona i tjeranje na nešto što je protivustavno. Tjerali su ljude da idu u druge države bez ikakvih naloga da snimaju tamo ko zna koga i ko zna zbog čega”, otkrio je Željko Veselinović, Udruženi sindikati Srbije.

Dok je navodno prisluškivanje srbijanskih zvaničnika od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH naišlo na oštre kritike srbijanske, ali i dijela domaće javnosti, eventualno nezakonito djelovanje srbijanskih obavještajaca u BiH, sudeći po nedostatku domaćih reakcija, sasvim je normalna pojava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.