Abazović: U BiH se zna i kojeg će datuma eskalirati kriza

Vijesti 05. jan 201708:28 > 08:44
N1

Profesor Dino Abazović komentarisao je političku i društvenu situaciju u BiH kroz naslove dnevnih novina.

Bilo je minusa i ranije, ali nije bilo medija da toliko informišu. I ovo je jedan način da jedan dio frustracija koje imaju danas, pokušavaju skrenuti pažnju ono što osjete na svojoj koži u jednom momentu. Ako nije politika, onda su minusi“, kazao je prof. Abazović nakon što su meteorolozi najavili ekstremno niske temperature narednih dana.

Bliži se 9. januar. U RS-u će se slaviti Dan RS koji je proglašen neustavnim?

Pored dobnih sezonskih datuma, svi mi možemo znati kada će koja kriza eskalirati i kojeg datuma. Radi se o 20-godišnjem iscrpljivanju naroda. Dodik ponovo ide na zaoštravanje političke retorike iz njemu poznatih razloga, a s druge strane ima sjajne sagovornike u FBiH“, rekao je prof. Abazović.

Politička situacija u BiH?

Pitanje je dokle više sve i kome to može donijeti dobro? Situacija je sve gora i gora i nisam siguran da će ovakve retorike moći izdržati. Sve su iste priče, iste teme, odnos entiteta, nadležnosti itd. Vratite se 5 ili 15 godina unazad, sve je isto. Mislim da će biti kombinacija unutrašnjeg pritiska i regionalna situacija utjecati na situaciju jer nestabilna BiH nikome ne odgovara“, smatra prof. Abazović.

Srbijanski policajci nelegalno bili na zadatku u Potočarima?

BiH ima razjedinjen sistem, takav kakav je. Postoji niz aspiracija sa obje strane, ali je normalno da obavještajne službe rade svoj posao, ali je teško razumjeti ingerencije države“, kazao je prof. Abazović.

Doktori odlaze s UKCS-a?

Ne mogu ulaziti u kontekst UKCS-a ali mi se čini bez obzira što situacije nigdje nije sjajna, danas je imati posao luksuz i napustiti ga iz nekog razloga bilo bi bolje boriti se iznutra da se situacija popravi. Problema ima, ljudi se moraju boriti za bolji radni status i čini mi se da je previše luksuza da se tek tako napušta stabilan i plaćen posao. Mora se tražiti ono što je objektivno. U BiH se već duže vrijeme zahvaljujući likovima s naslovnih strana ne govori o zapošljavanju već su priče koje nikoga ne zapravo ne interesuju osim njih da održe pozicije ili uoči izbora”, zaključio je prof. Abazović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.