Tradicija Badnjaka u Banjaluci

Vijesti 06. jan 201717:51 > 18:44
N1/ Ilustracija/ Arhiv

Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Isusa Hrista i slavi Badnji dan. U domove se unosi badnjak, koji simbolizuje drvo koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Јosifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Tradicija Badnjeg dana održava se i u gradskim sredinama, a naša ekipa je bila u Banjaluci.

Prije zore je usječen u šumi,sa tri uadrca sjekire… Ujutro i tokom Badnjeg dana unosi se u domove, ali i u porte pravoslavnih hramova.

Mještani banjalučkog naselja Dragočaj, s veseljem dočekuju hrišćansko sveto drvo, badnjak, kao simbol toplote i zajedništva i simbol rađanja.

“Išao sam jutros s dva unuka, usjekao Badnjak”, rekao je Radenko Tadić iz MZ Dragočaj.

Najradosniji su najmlađi. Pijukanje u slami u hramovima samo je početak. Bombone, orasi, novčići, očekuju ih i u porodičnim domovima.

Oni koji nisu u prilici u gradskim područjima otići u šumu po cerovo ili hrastovo drvo, kupuju ga od prodavaca u gradu. Aranžmani su od 3 do 20 maraka. Prodaje se i slama na kojoj bi po tradiciji trebalo da se večera.

Trpeza je posna. No, u Banjaluci ove godine jedan kuriozitet.

U gradu gotovo da nema ribe šarana, jer su neki ribnjaci zatvoreni, a potražnja je velika i cijene su posljednjih dana pred nestanak skočile.

Mir božiji Hristos se rodi, poruka je i iz banjalučke eparhije. Posljednji dan šestosedmičnog Božićnog posta, završava se paljenjem Badnjaka.

Mladi hrast je po predanju, spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršt varnica bacanih u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.