Sjećanje na nestale BiH na Međunarodni dan ljudskih prava

Vijesti 09. dec 201409:54 > 09:57
EPA / Arhiv

Forum civilnog društva o memorijalizaciji nestalih osoba koji okuplja predstavnike Udruženja porodica i ostale aktiviste s područja BiH, sutra organizuje javne aktivnosti u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Učesnici tih aktivnosti okupit će se na Trgu Djece Sarajeva nešto prije 12 sati, prošetati do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a zatim se vratiti natrag na Trg Djece Sarajeva noseći “siluete nestalih osoba”.  

Ove siluete, koje su dizajnirali članovi Foruma, kreativan su i upečatljiv čin kojim se želi pokazati kako je živjeti bez svojih voljenih.  

Prije početka šetnje do zgrade Parlamenta BiH, učesnici će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima medija i objasniti ključne probleme koje Forum traži da budu riješeni.  

Neki od njih uključuju važnost organizovanja zajedničkih događaja posvećenih sjećanju na nestale kao i ostale aktivnosti koje okupljaju ljude iz različitih zajednica i dijelova države te ljude različitih dobnih i spolnih skupina.  

“Time što su zajedničke i kreativne, ovakve memorijalizacije mogu pomoći onima koji su pretrpjeli bol zbog nestanka voljenih usljed sukoba te kreirati uslove u kojim je moguće krenuti naprijed u život”, saopćila je Međunarodna komisija za nestale (ICMP).