Vlada FBiH: Nema privatizacije BH Telecoma

Vijesti 11. jan 201713:20 > 13:23
Izvor: BH Telecom

Povodom medijskih napisa da je Vlada FBiH pripremila svoj izvještaj o poslovanju JP BH Telecoma s namjerom da privatizira ovu kompaniju, Federalna vlada je saopćila da ne postoje nikakvi, ni javni ni tajni planovi privatizacije BH Telecoma niti je to ikada bio uslov MMF-a, kazali su u saopćenju.

“Vlada Federacije BiH može razmatrati i odlučivati isključivo Izvještaj o poslovanju koji je sačinila uprava BH Telecoma d.d. Sarajevo, a koji će joj putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacije, kao nadležnog ministarstva, uskoro biti i dostavljen. Stoga tvrdnja da Federalna vlada samoinicijativno istražuje poslovanje pojedinih kompanija i da ih kasnije u ‘paralelnim izvještajima’ optužuje za manipulacije i zloupotrebe predstavlja besmislicu i potpuno nepoznavanje pravnih procedura, koje moraju biti ispoštovane, da bi neki akt bio razmatran na sjednici Vlada Federacije BiH”, piše u saopćenju Vlade FBiH.

“Odnosi između direktora javnih preduzeća i Vlade Federacije BiH, u kojima je država većinski vlasnik, zasnovani su na apsolutnom povjerenju i podršci. Razumljivo da je, poput ostalih preduzeća, i poslovanje najprofitabilnije federalne kompanije tema redovne komunikacije između federalnog premijera Fadila Novalića i generalnog direktora Mirsada Zaimovića, kao i resornog ministra Denisa Lasića”, kažu iz Vlade FBiH.

Osnovni cilj tih kontakata je osiguranje najbolje moguću saradnje između Vlade Federacije BiH i BH Telecoma što u konačnici treba da donese i najviši kvalitet usluga za građane, naveli su.

“Krajnje je neozbiljna tvrdnja da se Federalna vlada bavi analizom rada medija i njihovim odnosom prema predstavnicima vlasti. Cijenimo da sponzorstva BH Telecoma i drugih javnih kompanija imaju za cilj promociju novinarskih sloboda i što kvalitetnije izvještavanje javnosti o političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovine, a nikako njihovo ograničavanje. Kopija, javnosti predstavljenog, nepostojećeg alternativnog Izvještaja o poslovanju BH Telecoma koji je, navodno, bez znanja direktora sačinila Vlada Federacije BiH je falsifikat, kao što je netačna i informacija o njegovom postojanju”, naglasili su u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.