Vlasti u Zenici i problemi grijanja: U kaputima na sjednicu

Vijesti 12. jan 201710:16 > 10:33
N1

U Zenici je jutros u 7 sati izmjereno minus 17 stepeni Celzija, a u 14 hiljada domaćinstava u ovom gradu radijatori su i danas hladni.

Iz Zenice je o problemu grijanja izvještavao reporter N1 Edib Bajrović koji je kazao kako su iz preduzeća Grijanje poručili da će grijanje najvjerovatnije biti pušteno u rad večeras.

Iz tog preduzeća su saopćili da su ekipe na terenu i rade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućili normalnu isporuku toplotne energije svim građanima. Radovi, odnosno popravke, izvode se na kotlovima koji su iz 1974. godine.

Zeničani se nalaze u nehumanim uslovima danima gdje već nekoliko puta dolazi do nestanka grijanja.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sazvao je danas vanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će biti ponuđeno rješenje u vezi grijanja koje je problem već nekoliko godina u ovome gradu, a salu gradske Vijećnice grije samo jedna grijalica na električnu energiju.

Mahom su se i građani Zenice grijali na struju te je zbog toga došlo i do prekida električne energije.

Bajrović je rekao i kako je bilo mnogo ponuđenih rješenja u vezi toga kako dugoročno riješiti problem grijanja, ali nisu mogli iznaći konkretno rješenje jer je to skupa i velika investicija.

Jedan od prijedloga je da grad Zenica i ArcelorMittal oforme zajedničku kompaniju koja će učestvovati u kupovinu novih kotlova koji koštaju 70 miliona KM.

No, iz Udruženja Eko akcija su naveli kako ni kupovina novih kotlova ne bi riješila problem zagađenja u tome gradu.

https://twitter.com/EdiBajrovic/status/819471328612851712

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.