Naređeno vještačenje procesne sposobnosti Novaka Đukića

Vijesti 12. jan 201718:30 > 18:31
Sud BiH

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naredilo je da komisija ljekara specijalista obavi dopunsko vještačenje generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića povodom njegove procesne sposobnosti.

Sud je zbog toga za 23. januar odgodio sjednicu na kojoj će razmatrati zahtjev BiH za priznanje i izvršenje presude Suda BiH, kojom je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Na sjednici koja je održana danas razmatrano je mišljenje vještaka sudske medicine, a dopunsko (komisijsko vještačenje) obaviće specijalisti – kardiolog, neurolog i psiholog, prenose beogradski mediji.

Sjednica vijeća povodom zahtjeva BiH bila je odgođena krajem novembra jer je Đukić bio na bolničkom liječenju.

General Novak Đukić pravosnažno je osuđen u BiH 11. aprila 2014. godine na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presudom se tvrdi da je 25. maja 1995. godine, kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, naredio svojim jedinicama da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, odnosno centar grada zvani Kapija, kada je ubijena 71, a ranjeno stotinu osoba.

Đukić se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u BiH, zbog čega je za njim raspisana međunarodna potjernica, a BiH je u oktobru 2015. godine uputila Srbiji zamolnicu za priznanje i izvršenje presude tamošnjeg suda, kako bi kaznu izdržavao u Srbiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.