"Mladen Ivanić je srušio lanac komandovanja u BiH"

Vijesti 12. jan 201718:48 > 19:05
BBI

U samo nekoliko sati razlike iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine stigle su dvije različite reakcije nakon učešća Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske.

Prvo su ustvrdili da nisu napravili greške, a potom da će tek izvršiti analizu. Osim nesvakidašnje situacije povlačenja saopštenja, jedno je sigurno, utvrđivanje odgovornosti dugo će trajati.

Od rečenice “nismo prekršili nijedan zakonski propis” do rečenice “potrebno je da se izvrši temeljna analiza provedenih aktivnosti i procedura”, prošlo je tačno – dva sata. Zbog čega su u samo dva sata razlike izdali dva suprotna saopštenja poznato je samo nadležnima unutar Ministarstva odbrane BiH – institucije koja je od učešća pripadnika Oružanih snaga BiH 9. januara u Banjaluci u fokusu reakcija i ispitivanja odgovornosti. Video izjavom javnosti se obratila i ministarka Marina Pendeš rekavši da će se izvršiti analiza posljednjih dešavanja.

“Kako bi se utvrdilo da li su postojali određeni problemi, odnosno da li su se prekršile procedure, i da na bazi te analize, na bazi naučenih lekcija, predloži rješenje i dovoljno materijala kako bi ja kao minisarka tražila sastanak sa članovima Predsjedništva BiH da bismo eventualno u budućnosti otklonili sve nedostatke ili manjkavosti procedura prilikom davanja saglasnosti za odavanje počasti ili angažovanje Oružanih snaga u nekim protokolarnim aktivnostima”, ističe Pendeš.

Nedopustiv je odlazak ministarke na godišnji odmor u tako ključnom trenutku, tvrdi vojni analitičar Berko Zečević.

“Nelogično je da ministar odbrane jedne države u trenutku kada se treba donijeti neka odluka, a očigledno je trebala, ode na godišnji odmor. Tako je isto i načelnik Zajedničkog štaba general Jeleč bio na odmoru. To jasno govori da su oni predviđali komplikacije i jednostavno su se povukli na odmaranje negdje unutar Bosne i Hercegovine. To govori o tome da njihova svijest o tome šta znači ta ministarska i funkcija Zajedničkog štaba nije u potpunosti saživjela u profesionalnom smislu”, tvrdi Zečević.

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, objašnjavajući saglasnost za učešće Oružanih snaga, za N1 ranije je kazao da nije htio biti okidač u rukama Milorada Dodika. Njegov stranački šef, podnoseći inicijativu za Jusićevu smjenu, ustvrdio je da je riječ – o politici.

“Suština je da je gospodin Jusić sjajan oficir, sjajan čovjek koji je naučio da se ponaša po hijerarhiji svog pretpostavljenog, a ne kao političar. Ovo je politička odluka i mi se prema njoj na politički način odgovorno odnosimo”, objašnjava Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Sifet Podžić, prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga u BiH za N1 iznio je svoj stručni stav.

“Član Predsjedništva BiH koji je sada i predsjedavajući Mladen Ivanić je, ja ću reći najblaže, srušio lanac komandovanja u Bosni i Hercegovini. Ja sada ne bih bio u koži komandanata i komandira u Oružanim snagama BiH jer ne bi znao da li primjenjivati lanac komandovanja i kontrole kakav je predviđen zakonom ili etički. Ovo je vrlo ozbiljna situacija i mi moramo ovdje zbog eventualnih posljedica na terenu u Oružanim snagama hitno reagovati”, poručio je Podžić.

Podžić, koji je sada predsjedavajući nadležne parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH najavio je da će već u ponedjeljak raspravljati o aktuelnoj situaciji, te po stizanju izvještaja iz nadležnog ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.