Pale: Brutalno pretučen povratnik, napadač pušten na slobodu

Vijesti 12. jan 201719:44 > 19:47
Source.ba

U selu Hotočina na Palama u nedjelju ujutro brutalno je napadnut i pretučen povratnik Fadil Bašić koji je zbog teških tjelesnih povreda prebačen na Ortopediju KCUS-a na daljnje liječenje, piše bh. novinska agencija Patria.

Portparolka Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je za agenciju Patria da je policijskoj stanici na Palama prijavljen napadač Đ.J. koji je istog dana lišen slobode, ali i da je pušten na slobodu.

Lice Đ.J. je drvenom palicom napalo lice F.B. koji je prebačen na Koševo. U zavisnosti od stepena povreda izvještaj će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu“, kazala je Tešić za Patriju.

Ona je dodala da je riječ o „narušenim međukomšijskim odnosima koji traju godinama“. Na konstataciju da to ne može biti opravdanje za brutalni napad, Tešić je kazala: “Naravno da ne može, nisam to ni mislila…

Sin pretučenog 66-godišnjeg povratnika koji se godinama već bavi stočarstvom, Ajdin Bašić za portal Source.ba kazao je da je njegovog oca pretukao Đorđe Janković koji mu je ukrao četiri krave i motokultivator.

Taj Srbin mu je ukrao pet krava nakon čega je moj otac otišao da mu kaže da mu vrati krave. Ovaj ga je udario šakama u lice nekoliko puta, nasrnuo je na njega. Moj otac se nije sukobljavao nego je otišao direktno u policiju PU Pale i prijavio cijeli slučaj. Nakon toga kada se moj otac vraćao kući, pošto nema auta išao je pješke. Ovaj ga je Đorđe sačekao i počeo udarati bejzbol palicom ili letvom, nisam siguran. On bi njega vjerovatno i ubio da nije drugo auto naišlo. Kada je vidio to auto pobjegao je. Ovi ljudi što su naišli su mog oca stavili u auto i odvukli do hitne pomoći na Palama nakon čega je prebačen na Ortopediju u Sarajevu“, rekao je za sin napadnutog povratnika.

Ajdin je potvrdio da postoje problemi od ranije i da je napadač poznati kradljivac stoke. Fadil je zadobio teške tjelesne povrede slomljene su mu ruke, povrijeđena mu je glava, fiksiran mu je vrat i noga skoro slomljena.

Porodica Bašić zaštitu će potražiti i sudskim putem jer navode da MUP RS očito to nije u stanju. Ajdin Bašić namjerava unajmiti advokata i tužiti Đorđa Jankovića.

Ja ću unajmiti advokata, tužiti ću ako treba i Milorada Dodika. Sudski ću se obračunati sa njim, jer očigledno policija nije u stanju da zaštiti mog oca. Nakon što je prvi put prijavio policiji da je Đorđe Janković na njega nasrnuo fizički policija je trebala reagovati i privesti osobu, a ne mu još i dojaviti da je prijavljen, da bi ga ovaj i drugi put fizički napao“, kaže on.

Ajdinov otac živi sam na Palama, a nakon izlaska iz bolnice boravit će kod sina. Ali kao što se vratio na Pale poslije rata tako će i nakon oporavka, kaže Ajdin.

Taj Đorđe će se ponovo pokušati obračunati sa mojim ocem ako se vrati u selo. On se ponaša kao da je još uvijek 1992. godina i da može raditi šta hoće. Ne znam kako drugačije objasniti napad na starijeg čovjeka koji nije u stanju da se odbrani. Strah me i moje reakcije, ne želim da odem na selo da vidim Đorđa jer ne znam kako ću ja reagovati kada se sretnemo“, kazao je Ajdin za Source.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.