Optuženi u predmetu Ivica Ćuk oslobođeni optužbe

Vijesti 09. dec 201412:28 > 12:34
Sudbih.gov.ba

Sud BiH je optužene u predmetu Ivica Ćuk i drugi oslobodio optužbe za poresku utaju.

Nakon održanog glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv optuženog Ivice Ćuka i dr., vijeće Odjela II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom su optuženi Ivica Ćuk, Damir Ćuk i pravna osoba „Elipsa“ d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo porezna utaja iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Vezane vijesti

U optužnici se navodi da su u toku 2005. godine Ivica Ćuk kao vlasnik, osnivač i direktor preduzeća „Elipsa“ d.o.o Posušje, sa Damirom Ćukom dogovorio da mu pomogne u obavljanju poslova, te da obavlja i preduzima sve radnje u poslovanju pravne osobe „Elipsa“ d.o.o. Posušje, pa su zajedno izbjegli plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine u iznosu koji prelazi 200.000,00 KM ne dajući podatke ili dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima ili o drugim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje iznosa ovakvih obaveza, dok je pravna osoba „Elipsa“ d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje oslobođena optužbe da je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi za period 2005. godine, koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Ivica Ćuk, kao direktor i odgovorna osoba na osnovu vlastitog odobrenja, a u ukupnom iznosu od 755.257,22 KM utajenog poreza, saopćeno je iz Suda BiH.

Na osnovu člana 189. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi su oslobođeni obaveze naknade troškova krivičnog postupka te isti padaju na teret budžetskih sredstava.