Majka preminule bebe najavila tužbu protiv UKCS-a

Vijesti 17. jan 201720:19 > 20:36
N1

Alzadina Puška Ismaila je rodila u 27 sedmici. Svi bebini nalazi su bili u redu. Ipak, Ismail je iznenada preminuo, ljekari su rekli zbog toga što mu je srce oslabilo. Alzadina u to ne vjeruje, obratila se Kantonalnoj ljekarskoj komori, zbog toga što sumnja na neku vrstu infekcije.

“Rodila sam bebu u 27 sedmici. Beba je bila na neonatologiji na Pedijatriji. Beba je bila dobro. Svaki dan kada su doktori dolazili govorili su da je beba stabilno i da je u redu, i da nema nikavih promijena. Dan prije smrti, 4. oktobra pitala sam doktoricu, koja se vratila sa godišnjeg odmora, kako je beba i ona mi je rekla da je sa bebom sve u redu i da su nalazi dobri. Rekla je da beba nikad nije imala problema sa srcem jer su taj dan uradili ultrazvuk srca. Imam taj nalaz. Jednostavno, beba je bila dobro. Ujutro su me u 11 sati nazvali i javili mi da beba nije dobro, da je imala krizu i da su tri doktora s njom, da je reanimiraju”.

Ubrzo je krenula na Pedijatriju gdje ju je, kako je kazala, na vratima dočekala doktorica koja je saopštila tužnu vijest.

“Kada sam gore došla dočekala me je na vratima doktorica i kazala mi da joj je žao. Kao uzrok smrti su naveli slabo srce bebe”. Sa papirima iz bolnice otišla je u Ljekarsku komoru Katona Sarajevo. “Pričala sam sa predsjednikom Fahrudinom Kulenovićem koji je potvrdio da je nalaz ultrazvuka srca u redu i da nije moguće da preko noći srce oslabi”.

Higijenski uvjeti na klinici su ispod svih kriterija, smatra ona. Također, dodaje da sumnja da je njen Ismail umro zbog infekcije koja je odnijela nekoliko života novorođenčadi.

“Moj rahmetli Ismail je preslio 5. oktobra. Djevojčica iz Kaknja koja je ležala pored njega, Merjem Hadrović, ona je preslila 8. oktobra i njenim roditeljima su rekli da je bila infekcija, zapravo virus. Meni nisu ništa rekli. To je najvjerovatnije onaj virus koji je bio i u Mostaru. Svi šute. Na pedijatriji je bila slaba higijena, nije bilo maski, opreme, kapa, mantila. Inkubatori se ne peru kako treba, nego nasred hodnika, samo sa vodom i krpom. Čistačica može ući gdje su bebe najnormalnije, bez ikakve opreme i zaštite”.

Sagovornica N1 kazala je da čeka sjednicu etičke komisije. A onda ako treba ide i na sud.

“Sve što sam dobila iz bolnice, historiju bolesti i papire predala sam Ljekarskoj komori. Sada čekam da izađe etička komisija da vidim šta će mi oni reći. Na kraju idem na sud. Nisam imala srca da uradim obdukciju. Sad ako bi sud naložio da se uradi obdukcija ja ću pristati jer znam da su oni krivi”, kazala je kroz suze Puška i ponovila:

“Beba mi je bila dobro, beba mi je bila u redu, za što imam potvrdu doktorice. Doktorica me je uvjeravala da je sve dobro, da je dobar ultrazvuk srca, a beba je preko noći umrla jer joj je oslabilo srce. Nemoguće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.