Mostarci pomažu beskućnicima da prežive zimske dane

Vijesti 19. jan 201718:40 > 19:08
N1

Hladni zimski dani, a posebno noći najteže padaju osobama bez krova nad glavom. Život u barakama i ruševinama mostarskim beskućnicima čine lakšim članovi Udruženja Minores, koji se uz pomoć građana bore za preživljavanje 10 beskućnika koji noćuju u beznađu gradskih ruševina.

U skromnoj prostoriji grupa mladih okupljenih u Udruženje Minores spremaju hranu, odjeću, obuću i higijenske potrepštine za mostarske beskućnike. Pomažu im tokom cijele godine, no svoje aktivnosti pojačavaju u hladnim zimskim danima, kad im je pomoć najviše potrebna.

“Samo ako izađete vani osjetit ćete ovu buru i hladnoću, tako da je njima pogotovo potrebno, jer oni nemaju sklonište gdje se mogu skloniti od ovog hladnog vremena, tako da im je potrebna pomoć od hrane do odjeće, obuće, deka i higijenskih potrepština, a i drva za ogrijev”, kaže Ana Miočević, Minores.

Nakon razvrastavanja namirnica i preuzimanja obroka koju je ovu večer donirao jedan mostarski restoran kreću do razrušene staklene banke gdje ih čeka beskućnik Marin. Ovaj vrsni zanatlija, kako sebe naziva, kaže da često obilazi mjesta u Hercegovini u potrazi za bilo kakvim poslom. Noći najčešće provodi na ulicama.

“Primila me sad jedna gospođa kod nje u kuću, već dva dana sam kod nje, a bio sam i po ulici i kod nekih drugih ljudi. Da nema njih iz Minoresa ne znam šta bih, ne samo ja nego mnogi drugi”, otkriva Marin.

Toploj večeri jako se razveselio i Mujo. Beskućnik je već četiri godine.

“Znači mi mnogo, nemam nikoga, nemam ništa. Ako nađem nešto u kanti da prodam, ako ne nađem čekam njih da dođu”, dodaje Mujo.

Večeras zadovoljan odlazi. Iako nema topao dom, barem neće gladan zaspati. A svi oni imaju neku svoju životnu priču. Mnogi od njih imaju problema s drogom i alkoholom, ali i s ukupnim funkcionisanjem u društvu.

“Znači nam mnogo ova pomoć i hvala im. U ovim hladnim danima jedva spajam kraj s krajem”, žali se Šćepo.

Ljudi su to koji uglavnom žive u ruševinama. Međutim, strah sije zima koja redovno odnosi živote beskućnika.

“Pomogneš ljudima i to te ispunjava, radiš nešto korisno za društvo i to je super i mislim da bi se mladi trebali aktivirati koliko god mogu”, smatra Ivan Pandžić, Minores.

A da je mnogo onih koji žele pomoći dokaz je i akcija „Imaš jaknu viška ostavi – treba ti jakna uzmi“ koja je naišla na veliki odaziv građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.