Kako izgleda odlazak zubaru osoba sa smetnjama u razvoju

Vijesti 21. jan 201717:20 > 19:24
N1

Odlazak zubaru za osobe sa smetnjama u razvoju je težak, ali i rizičan korak. Održavanje zubne higijene za ovu populaciju je zahtjevno i skupo i ta populacija u Tuzlanskom kantonu redovno se susreće sa ovim problemom.

Sin Sajde Arnautović ima 40 godina i stopostotni je invalid, nepokretan i ne može govoriti. Zubi su mu normalno izrasli, ali su se sa vremenom pokvarili i morao je u bolnicu na operaciju.

Vidjeli smo da dijete ne jede, ne spava, udara glavom, vrti se, ne može da zaspi, jauče, da slabi, ne jede. Onda smo otkrili da su zubi u pitanju. I tada je prvo vađenje pod anestezijom bilo i izvadili su mu osam zubi“, ispričala nam je Sajda Arnautović, roditelj UG Majke hendikepirane djece Tuzla.

Stomatološke usluge za osobe sa posebnim potrebama su zahtjevne i rizične. Potreban je tim stručnjaka, pa i anesteziolog koji uspava pacijenta u čekaoni koja se zatvori i adaptira za njih, a zatim se prebacuje na stolicu.

Mi to radimo subotom. Intervencija traje tri četiri sati, zavisi od toga šta se radi. Toj djeci uspavanoj, kad je on sav opušten, mora biti čovjek jako pažljiv da ne bi došlo do nekih komplikacija kao posljedica rada“, pojasnio je Alija Azabagić iz Stomatološke ordinacije „Azabagić“ Tuzla.

Ova privatna klinika jedina je koja pruža stomatološke usluge u TK na osnovu ugovora za Zavodom zdravstvenog osiguranja. Zavod zadnje tri godine izdvaja po 15.000 maraka za ovu djecu ali samo tri pacijenta su bila u klinici prošle godine.

“Mi smo iskoristili 6.700 maraka. Dakle, nije iskorišten iznos koji je planiran. Mi finanisiramo na osnovu dokumentacije, odnosno dostavljenog dokaza da je ta usluga i obavljena”, istakao je Riad Kurtalić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Sajda smatra da roditelji nisu dovoljno informisani da njihova djeca sada imaju mogućnost kompletnog tretmana zubne higijene. Njen sin nije imao te mogućnosti i posljedice je osjećala godinama.

“Jako često je bio bolestan i često smo išli u bolnice. Moj život se svodio na to”, kazala je Sajda Arnautović, roditelj UG Majke hendikepirane djece Tuzla.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK i resorno kantonalno ministarstvo i ove godine planiraju isti iznos za stomatološke usliuge djece sa posebnim potrebama kako bi uz kompletnu njegu što bezbolnije prošli kroz proces popravke zubi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.