Ruža i Janja jedine su mještanke sela Kotezi u Hercegovini

Vijesti 21. jan 201717:36 > 19:29
N1

Sela na području Hercegovine već odavno napuštaju mladi ljudi, pa tako većina sela danas izumire sa svojim posljednjim stanovnicima. Jedno od takvih je i trebinjsko selo Kotezi u kojem su stalno naseljene samo dvije starije osobe.

Ono možda i najbolje ilustruje sudbinu i tužnu priču sela u istočnoj Hercegovinu u kojima svoje višestoljetne živote skončavaju biseri hercegovačkog krša.

Ratne godine u potpunosti su ispraznile ovo mjesto. Nekad je ovo selo brojalo oko 50 mještana, a danas jedine povratnice u Koteze, koje su tu nastanjene tokom cijele godine, su bake Ruža i Janja. Ruža ima 94 godine. Najstarija je Kotežanka, stoke nema, ali ipak za nju boljeg mjesta za život, kako kaže, nema.

“Prije je bilo i naroda i hajvana i svega, danas nigdje ništa. Ima ona gore nekoliko kokoši, ja nemam ni to, nego živim i eto. Zašto sam ovdje? Radi kuća, ako vjetar raznese da javim da dođu da utvrde”, kaže nam Ruža Kukrika.

Njena jedina komšinica u selu je baka Janja, no njihova druženja su vrlo rijetka jer zbog godina i starosti kažu imaju utisak da su udaljene kilometrima.

“Najteže je veče, ne mislim da mi nešto fali, da me nekog strah, nego dosadno je, sama sam, ne možeš pričati ništa, zanijemiš, stane ti u grlu i ne možeš pričati”, priča Janja Ćorak.

Živi se kaže teško, nekad je imala kokoši, a sad ni to, pa joj je sav posao vezan za kuću i baštu.

Imam penziju 1000 kuna, to je samo da platim struju i da kupim malo mlijeka i soli, ali sve što mi nedostaje donesu mi djeca. Imam troje djece i jedanaestero unučadi i osmero praunučadi“, dodaje Ćorak.

Selo zaživi tek vikendom. Većina u ratu porušenih kuća su obnovljene, ali povratak za stalno nikog ne zanima, pa tako ni Lenku koja je obnovila kuću, ali ipak samo povremeno posjećuje ovo mjesto. Prisjeća se vremena kada je selo vrvilo od ljudi, pričalo se, družilo se…

“Ovako preko sedmice, kad nema nikog, otužno je. Ali inače su sela ovdje sva mrtva, 90 posto su zatvorene kuće, nema nikog, i ono što ima to je po jedno ili dvoje”, kazala nam je Lenka Mičeta.

A među napuštenim i oronulim objektima u Kotezima je i čuvena džamija Muje Kotezlije.

Ovo mjesto specifično je po mnogo čemu. U njemu se nalazi još uvijek porušena, jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Selo čuva i porušeni mejtef, jedan od najstarijih u bivšoj Jugoslaviji, zatim katoličku crkvu izgrađenu na temeljima kuće jednog muslimana, te zajedničko groblje u koje se sahranjuju katolici i pravoslavci.

Prema riječima malobrojnih mještana, nekada su bili pravi primjer zajedničkog života tri naroda. Bilo bi tako i danas, kažu, samo da ima ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.