Danas se širom svijeta obilježava Dan ljudskih prava

Vijesti 10. dec 201407:36 > 07:38
EPA

Širom svijeta danas se obilježava 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

UN su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da ta prava ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske i socijalne, slobode u oblasti kulture i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Usvajanje Deklaracije predstavljalo je krupan napredak u tom trenutku, a tom prilikom ostale su uzdržane zemlje sovjetskog bloka, Saudijska Arabija i Južnoafrička Republika.

U okviru Savjeta Evrope, 1950. godine donesena je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

UN su 1966. godine usvojile dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava iz Deklaracije o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

Međunarodni dan ljudskih prava bit će obilježen nizom manifestacija i u BiH, kako bi se ukazalo na značaj poštivanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.