Upoznajte sveštenika nindžu iz Gradiške

Vijesti 26. jan 201717:28 > 27. jan 2017 10:52
N1

Jedan ukrajinski grko-katolički sveštenik ima neobičan hobi - savladava drevne borilačke vještine. Za sebe kaže da je prije svega duhovnik. Živi sam i posvećen je Bogu. A, opet sa druge strane strast su mu mačevanje, letenje, padobranstvo.

Pred napadom nindže najbolje se izmaći. Nindže – drevni ratnici su po narodnim predanjima mistični, skloni su skrivanju, prikradanju, te mogu postati nevidljiljivi.

“Za nindže to je tzv. mimitizacija tj. topljenje sa prirodom. Možete koristiti crnu odoru mada ima i drugih, ali danas koristimo crne”, kaže Viktor Pavić, nindža i sveštenik Ukrajinske grko-katoličke crkve.

Borilačke vještine nindža ratnika su nepredvidive. Od borbe golim rukama do korištenja različitih oružja. Prvenstveno mača.

“Ovo je vakizaši, ovo je katana, zajedno se ovi drveni mačevi zovu bokeni to su tzv. trening mačevi sa kojima radimo, jer ako bi bili pravi mačevi bilo bi jako nezgodno za trening”, objašnjava Pavić.

Ovaj Ukrajinac rođen je u Austriji, za sveštenika se školovao u Rimu. Bogoslužio je u Pakracu gdje je stekao i prve nindža vještine. Danas služi u najstarijoj grko-katoličkoj crkvi na Balkanu u Cerovljanima kod Gradiške.

“Glavni poglavar kod nas je rimski papa, a obred nam je kao u pravoslavnoj crkvi. Ukrajinci kao narod su jako pobožni ljudi. Ponijeli su to sa sobom kad su došli na ove prostore iz Ukrajine i ta njihova pobožnost i skromnost traju i danas”, podsjeća sveštenik.

Ova crkva je napravljena od drveta, tvz. brvnara 1900. godine. Kako se broj stanovika ovog kraja smanjuje sve manje je i vjernika. Trenutno ih je stotinjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.