Radončić najavljuje tužbe, tužilac Čampara odgovara

Vijesti 27. jan 201715:06 > 15:07
N1

Fahrudin Radoničić najavio je tužbe protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare, ali i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SDA Bakira Izetbegovića zbog pominjanja njegovog imena u javnosti vezano za proces koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Podsjećamo, nakon što je Komisija Evropske unije za rad EULEX-a naložila šefu Misije EULEX-a da donese deklaraciju o kršenjima ljudskih prava Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost kada je u pitanju suđenje Keljmendiju, kako je navedeno u saopštenju SBB-a, pravni tim Radončića najavio je da će odlučiti o podnošenju tužbe u Washingtonu. Tada su saopštili da će biti podnijeta i dodatne tužbe protiv tužioca Tužilaštva BIH Dubravka Čampare.

“Tu nema nikakve mistifikacije, ja u Sarajevu nisam dao nikakvu izjavu. Gospodin Čampara kao tužilac pominje moje ime da će me optužiti, a još me za četiri godine nije našao za shodno da uzme moju izjavu”, kazao je Radončić za N1.

Zašto da će Vas optužiti?

“Ne znam ni sam, pitajte njega”, odgovorio je lider SBB-a.

Hoćete li Vi onda tužiti njega i gospodina Izetbegovića ili nećete?

“Hoćemo, zato što ne poštuju presumpciju nevinosti. Tužilac nema pravo da kaže da će protiv bilo koga podići optužnicu, a da prije toga nije saslušao istu osobu i pogotovo ne smije najavljivati optužnicu. Zamislite, ne daj Bože, da sam ja neki stvarni kriminalac, a onda tužilac u medijima kaže ja ću ga optužiti za nekoliko dana. Čovjek koji bi se osjećao krivim, pobjegao bi, ali se oni bave političkim pamfletima jer žele da kandidat za člana Predsjedništva BiH bude gospodin Zvizdić koji je brat od tetke gospode Čampare i tu je bit cijelog problema”, kao razloge za tužbu naveo je Fahrudin Radončić za N1.

 Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara za N1 navodi kako mu nije jasan pravni osnov najavljene tužbe. Tvrdi da je ovo pokušaj spinovanja i pritiska na tužioce, te nastavak prijetnji tužiocima koji vode “njegove predmete”.

“Mi kao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i ja kao postupajući tužilac od 2014. vodimo istragu protiv Fahrudina Radončića vezano za ubistvo gospodina Ramiza Delalića. Vodimo istragu i protiv još lica koji se sumnjiče da su članovi zločinačke organizacije Nasera Keljmendija, dakle, mi to radimo sasvim legalno i legitimno i privodimo kraju tu istragu. Tako da, to je jedini moj komentar. Mi zvanično vodimo istragu i on je zvanično osnovano sumnjiv da je izvršio to krivično djelo. Što se tužbe tiče ne znam vezano za šta misli da me tuži. Ono što sam čitao po medijima potpuno je jasno da je od Komisije za žalbe građana vezano za EULEX izgubio spor, odosno odbijen je kao neosnovan gospodin Radončić, jedino mu je prihvaćen jedan prigovor koji je EULEX već izvršio i taj slučaj je zaključen, dakle, on je izgubio taj slučaj pred tom komisijom tako da ne znam koji mu je pravni osnov za tužbu I šta podrazumjeva pod tim uopće”, kazao je Čampara za N1.

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kako su nam kazali, do ovog trenutka je bez komentara.

Naser Keljmendi se tereti za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i za ubistvo Ramiza Delalića, za kojeg se tvrdi da je bio u sukobu sa Keljmendijem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.