Čovjek koji je preživio strijeljanje ima samo jednu želju

Vijesti 28. jan 201715:57 > 18:57
N1

Mnoga djeca su ostala sama nakon rata. Zijo Ribić iz zvorničkog sela Skočić je jedan od najtragičnijih slučajeva iz BiH.

Tokom rata ubijena mu je cijela porodica. Živio je po domovima, različitim gradovima, ali nikada nije posustao. Nikada nije širio mržnju zbog svega što mu se dogodilo.

Njegova jedina želja danas je normalan život, i da pronađe posao.

U proteklom ratu ubijeno mu je šest sestara,otac,majka i brat, a on je preživio strijeljanje. Godinama je prepušten dobroj volji plemenitih ljudi. Nedavno je dobio stan na korištenje od grada, računi stižu.

Morao je dati otkaz.

“Zato što sam dobio ovaj stan i moram tražiti drugi posao jer u hotelu kasne plate, nisu redovne. Morao sam ići naprijed”, kaže Zijo Ribić.

Zijo je kuhar i za to ima nekoliko certifikata. Danima obilazi tuzlanske restorane i traži posao. Za sada, bezuspješno.

“Meni je nebitno koji je posao. Kad bi mi ponudili da radim u komunalnom, radio bih. Neka je meni redovna plata.Da mi je neki siguran posao”, dodao je.

Teško mu pada što nema nikog svog bližnjeg da mu pomogne formirati normalan život. Zamišlja očinske i majčinske savjete, jer , kaže, oni bi bili jedini iskreni i pravi.

“Majka i otac kad ti obećaju, oni te neće slagati. Ispunit će ono što kažu. Tako ja u svojoj glavi to maštam. Pretpostavljam da je to tako”.

Zijina želja je posao i porodica. Ove godine planira ukopati i ostale posmrtne ostatke svoje porodice da zajedno nađu smiraj. On dalje ide sam, a za sobom zatvara sva vrata mučne i teške prošlosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.