Da ili NE vakcinaciji djece: Roditelji "između dvije vatre"

Vijesti 28. jan 201716:06 > 17:42
N1

Da li ne vakcinaciji? Struka ohrabruje na redovnu imunizaciju, a roditelji u strahu od nus pojava često izbjegavaju vakcine. Provjerili smo - zašto su vakcine na lošem glasu i ima li mjesta tome?

Vakcinofobija. Tako bi se moglo opisati stanje roditelja između dvije vatre – riječi medicinske struke s jedne i bojazni od nus pojava sa druge strane. Ova majka je vakcinisala dijete do šeste godine. Zbog svega što je o čula se poslije nije usudila.

“Ono što sam onako laički došla do informacija mi je dovoljno da se plašim. Ono što se najčešće spominje je autizam. Ja jesam za vakcinu i voljela bih da djecu možemo vakcinisati bez straha ali ako će nam neko garantovati da se neće desili neke posljedice i da su te vakcine na našem tržištu kvalitetne. Bilo me strah da se igram ruskog ruleta sa zdravljem mog djeteta”.

Dok mnogi roditelji još imaju izbor, za Tamaru je kasno. Za rijetki oblik epilepsije majka krivi redovnu vakcinu. Njena majka, Tamara Mrkulj kaže:

“Poslije redovne vakcinacije, treće doze, dijete je šest sati poslije dobilo grand mal. Zvršili smo u bolnici do jutra. Ona je pred bolnicom rekla ‘ah’ i utihnula. Od tog trenutka upali smo u košmar koji se nikada nije završio”.

U Udruženju roditelja teško oboljele djece, u kojem je i naša sagovornica, vjeruju da bi vakcina u preko 100 slučajeva u našoj zemlji mogla biti razlog što su stvari krenule po zlu. Struka tvrdi suprotno i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije preporučuje:

– Vakcinu protiv tuberkuloze i hepatitisa B odmah po rođenju.

– Prvi put će se od drugog do šestog mjeseca primiti kombinirana vakcina protiv: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, hemofilusa influence tipa B; a u 12. protiv morbila, rubeole i parotitisa.

– Pored revakcinacije, u 18. mjesecu prvi put prima se vakcina protiv dječije paralize.

– Sa čertnaest godina protiv difterije i tetanusa, a sa 18 protiv tetanusa.

…a niti jedna se ne može dovesti u vezu sa teškim oboljenjima, tvrde pedijatri.

“Niz studija na nivou WHO su dokazale da se ni jedna vakcina, a ni MRP ne može dovesti u vezu sa autizmom. Rađene su studije na vakcinisanoj i nevakcinisanoj djeci. Veći broj autističara je bio u kontrolnoj grupi koja je bila nevakcinisana. Dugo sam pedijatar i ni u jednom slučaju nisam vidjela postvakcinalnu komplikaciju”, kazala je Jasminka Smlatić Muhadžić, pedijatrica.

I dok struka podstiče na vakcinaciju, a šokantne ispovijesti sa internet forumima roditelje obeshrabruju, zbog vakcine su “na iglama” više roditelji, negoli djeca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.