Nevjerovatne akrobacije na motoru u kamenolomu Manjače

Vijesti 29. jan 201717:36 > 18:31
N1

Najbolji stunt vozač Bosne i Hercegovine i nekadašnji svjetski prvak Nemanja Mihajlović odlučio sa na nešto što nijedan motociklista nikada prije nije uradio.

Uspustio se u avanturu izvođenja akrobacija u zapuštenom kamenolomu u vrletima Manjače gdje snijeg sada dostiže visinu i do jedan metar.

Kameneolom Manjače. Visina snijeg 60 cm. Temperatura vazduha -7 stepeni Celzijusovih. Nemanja Mihaljlović iz Banjaluke, prvi je stant vozač na svijetu koji se odvažio na vožnju u ovim uslovima.

“Ja sam dobio inspiraciju gledajući vozača Motocrosa Robim Edisona koji je prošle godine vozio motor po vodi uz određene modifikacije po motoru. Tako da sam ja smislio način kako da sportski motor koji nikako nije napravljen za snijeg vozim po dubokom snijegu”, kazao nam je.

Patentirao je gume na sportski motor koje će ići po snijegu.

“Pokušao sam izimitirati neku vrstu gusjenice. Na postojećoj izbušenoj gumi sam montirao pločice od metala u obliku slova T napravljene kod tokara. I ispostavilo se da je to to”.

Sa akrobacijama na dva točka prolazak kroz zavejani napušteni kamenolom nije bio nimalo lak.

“Snijeg je prekrio sve neravnine. Još nisam imao naočare za snijeg sve je bilo bijelo kao smetnja na televizoru. Prvi dio sam vozio relativno sporo, istraživao tu mi je pomogao trag zeca. Kad sam sebi napravio putanju uslijedila je prava vožnja”.

Nemanja je začetnnik stant ili slobodnog akrobatskog stila vožnje motocikla u Bosni i Hercegoovini. A, 2014. godine kući je donio i zaltnu medalju sa svjetskog prvenstva održanog u Bugarskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.