Mirna šetnja Sarajevom porodica nestalih osoba u BiH

Vijesti 10. dec 201413:05 > 13:10

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Učesnici su se okupili na Trgu Djece Sarajeva nešto prije 12 sati, prošetali do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine noseći “siluete nestalih osoba”.

Siluete, koje su dizajnirali članovi Foruma civilnog društva o memorijalizaciji nestalih osoba, koji okuplja predstavnike Udruženja porodica i ostale aktiviste s područja Bosne i Hercegovine, predstavljaju kreativan i upečatljiv čin kojim se želi pokazati kako je živjeti bez svojih voljenih.

Porodice su nezadovoljne procesom usporavanja svega. Mi nećemo odustati. Šaljemo poruku da nećemo odustati. Mi ćemo tragati sve dok ne pronađemo naše nestale“, poručila je Ema Čekić, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Vogošća.

Kazala je da su članovi porodica nestalih danas prošetali gradom s porukama koje trebaju vidjeti građani. Čekić je poručila da nakon 24 godine članovi porodica nestalih danas šalju poruku “da nas oni koji nas ne čuju i ne vide, čuju i vide”, te da se ubrza proces traganja za nestalim.

Govoreći o ljudskim pravima u BiH, pojasnila je da su ljudska prava dobra oni ne bi bili danas na ovom mjestu nego bi bili prnađeni nestali i bila zadovoljena pravda.

Mislim da je ovo dug proces. Mi ne možemo da ne tragamo, a puno smo boli i tuge nakon 24 godine. Tražimo naša prava, da neko stane i kaže jednom gdje su nestali i pomogne u procesu. Porodice umiru, bit će tijela koja neće imati ko da preuzme“, kazala je Čekić.

Čekić je kazala da od 30.000 nestalih u BiH, više od 70 posto je do sada identifikovano, a nekih 8.000 ljudi još uvijek nedostaje.

Pitanje nestalih osoba u BiH kao i na širem području bivše Jugoslavije jeste pitanje ljudskih prava. Ali to je također i pitanje vladavine prava odnosno vladavine demokratije“, kazao je koordinator Odjela za pravdu i civilno društvo pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday.

Naza Hasanović iz Bratunca bila je među članovima porodica nestalih. Kako je kazala za AA, u Srebrenici je bila 1995. godine.

Tragam za mužem, dvojicom braće, mnogobrojnom familijom. Oko 25 članova uže porodice je nestalo. Neke smo pronašli, a neke ne. Još uvijek se traga za njima i daj bože da će se i pronaći, jer ne zamo ni gdje su grobnice“, poručila je Hasanović.