Hadžić na suđenju Keljmendiju govorila o tužitelju Čampari

Vijesti 31. jan 201716:48 > 16:51
N1

U nastavku suđenja protiv Nasera Kelmendija, koji je optužen za više krivičnih djela danas je u Palati pravde u Prištini svjedočila svjedokinja Margareta Hadžić, javlja reporterka N1 iz Prištine.

Svjedokinja Margareta Hadžić tokom današnjeg svjedočenja izjavila je da joj je prijetio zaštićeni svjedok K2, u procesu protiv Nasera Keljmendija i da joj je taj svjedok davao uputstva kako da svjedoči protiv Keljmendija.

Pismena upustva, prema njenim tvrdnjama, sadržavala su tekstove koje je ona trebala da nauči i da ih iznese tokom svjedočenja protiv Keljmendija.

Osim toga, ona je iznijela da joj je tužilac Dubravko Čampara obećao da će joj smanjiti kaznu ako prihvati da svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija.

“Dobijala sam pisma u kojima sam imala uputstva šta da pričam kada me pozove tužilac koji će mi dati slobodu, tada ja nisam imala obnovu. Imala sam sva uputstva vezana za ovog gospodina”, kazala je.

Pitanje: O čemu ste tačno trebali da svjedočite?

“Onda sam trebala da svjedočim po upustvima K2. Tada su mi rekli da ako budem svjedočila, znači računajte da je to bio početak mog izdržavanja kazne, sa pritvorom, Čampara mi je rekao da mi daju jednu trećinu, znači početak jednu trećinu da idem na slobodu, znači ne zadnja trećina, nego prva trećina. Rekao mi je – imaš izbor samo ili-ili, ili ćeš svjedočiti ili znaš šta te čeka”, kazala je tokom svjedočenja Margareta Hadžić koja je je u dva procesa osuđena na višegodišnje kazne zatvora pred pravosudnim institucijama u BiH.
Advokat Nasera Keljmendija iskaz Hadžićeve je ocijenio skandaloznim, javlja reporterka N1 iz Prištine.
“Ako je ono što smo danas čuli istina, onda je ovo svojevrstan skandal. Mislim da će ovo biti najveći skandal u istoriji modernog pravosuđa, gdje tužilac ucjenjuje svjedoke kako bi fabrikovao njene iskaze i primorao je da svjedoči protiv jedne nevine osobe kao sto je Keljmendi. Ono što smo od današnjeg svjedoka čuli je da ona ne samo da je ucijenjena nego i da je njen postupak godinama odlagan, kako bi ona svjedočila protiv Keljmendija sa iskazom koji je fabrikovan od zaštićenog svjedoka Tužilaštva K2”, kazao je advokat Besnik Berisha.
Kosovska policija je Keljmendija uhapsila u maju 2013. godine na osnovu međunarodne potjernice izdate u BiH, dok je suđenje počelo januara 2015.godine. Keljmendi se tereti za više krivičnih djela, uključujući – organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, kao i ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.
Kako saznajemo iz Tužilaštva BiH, njena izjava je iznenađujuća jer ovo Tužilaštvo nema veze sa njom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.