Oštra nula u Banjoj Luci: Šta je potrebno da se zaposlimo?

Vijesti 10. dec 201413:51 > 13:55
Anadolija

Performansom pod nazivom "Šta je to potrebno da ostvarim svoje pravo na rad?" koji je održan preko puta sjedišta Narodne skupštine RS aktivisti Udruženja građana "Oštra nula" obilježili su danas u Banjoj Luci međunarodni dan ljudskih prava.

Oni su podsjetili na Član 5. Zakona o radu RS u kojem se navodi da “radnik, kao i lice koje traži zaposlenje, ne može biti stavljen u neravnopravan položaj kod ostvarivanja prava po osnovu rada i prava na zaposlenje zbog rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja i ubjeđenja, socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva ili nečlanstva u sindikatu ili političkoj organizaciji, tjelesnog i duševnog zdravlja i drugih obilježja koja nisu u neposrednoj vezi sa prirodom radnog odnosa.”

Ovom akcijom su željeli, kako je rekla aktivistica “Oštre nule” Dražena Lepir, da naglase da je pravo na rad pravo svakog čovjeka što pokazuje i navedeni član Zakona o radu.

Anadolija

“Realnost je kvalitativno i kvantitativno drugačija. Nepotizam i pripadnost političkoj partiji su postali uslovi za zaposlenje i to je postala javna stvar. Zbog takvih okolnosti jedno od pitanja koje postavljamo vlasti je “šta je to potrebno da ostvarim svoje pravo na rad?”, jer je očito da je gotovo nemoguće dobiti posao, ako nismo u srodstvu, kumstvu ili u bilo kakvom drugom sitno-privatnom interesnom odnosu sa vladajućom elitom, iako smo im kao birači omogućili dobro plaćen posao”, istakla je Lepir.

  U Republici Srpskoj, podsjećaju iz “Oštre nule”, je oko 150 hiljada nezaposlenih i ovaj se broj ne mijenja godinama, samo se smjenjuju političke afere koje pokazuju da zakon i prava nisu jednaki za sve.

“Očito je da nas obespravljuju i da prema nama ne postupaju kao prema svojoj djeci, niti nas uvažavaju kao glasače koji smo im obezbijedili odgovorne poslove, a funkcije vlasti koriste prvenstveno kao privatne privilegije za zadovoljenje svojih potrebe”, poručila je Lepir.