Finansijski problemi guše bolnicu Kasindo

Vijesti 01. feb 201719:28 > 21:36
N1

Bolnica Kasindo u Istočnom Sarajevu i dalje je u problemima. Dugovanja ove zdravstvene ustanove veća su od 45 miliona maraka. Najveći dio dugovanja otpada na poreski dug, dok je dug prema radnicima malo manji od pola miliona. Građani su nezadovoljni uslovima u bolnici, a bez pomoći Vlade, bolje uslove teško je obezbijediti.

Trošna zgrada, dotrajali aparati, nedostatak medicinskog materijala i lijekova, samo su neki od razloga nezadovoljstva građana kvalitetom usluga i uslovima u bolnici Kasindo, na koju se oslanja gotovo 100 hiljada pacijenata.

– Gdje god dođete, čekate i čekate i čekate,jednostavno slabo, slabo, slabo.
– Gdje god dođete morati čekati, ja ovako sa 70 godina a invalid sam. Meni je to slabo sve.
-Nikako…bolje bi bilo da sve zatvore nego da onako radi,ono je bruka!
– Malo se ulaže, onda obećano a nije izvršeno itd…

U protekle dvije godine menadžment bolnice Kasindo na platama zaposlenih uštedio je oko 2,5 miliona maraka. Smanjen je i broj zaposlenih, za 50, kaže prvi čovjek bolnice, uglavnom penzionisanjem radnika.

“U takvoj situaciji kad imate dug od 46 miliona ili više a dugovanja prema radnicima – imate dvije zaostale plate i dugovanja prema radnicima u smislu otpremnina, neplaćenih dodataka za smrt člana porodice ili rođenje djeteta, naknade za prevoz. Imate negdje 460 hiljada maraka takvih dugovanja. Ušteda od oko 2,5 miliona do 3 koliko smo mi napravili je kap u moru”, kazao je Goran Todorović, direktor bolnice Kasindo.

Radnici bolnice godinama traže pomoć Vlade RS za rješavanje dugovanja i stvaranje boljih uslova rada.

“Vlada je u 2014. i 2015. dala vanredna sredstva za našu bolnicu. 2014. u iznosu milion i 600, a 2015. u iznosu od milion i 200 ili 300 hiljada, nemojte me držati za riječ. To su vanredna sredstva koja je dobila naša bolnica i zahvaljujući tome mi smo uspjeli da preživimo ili preguramo taj neki krizni period”, pojasnio je Todorović.

Radi se o interventnim sredstvima koje mora odobriti entitetska Vlada, kažu u resornom ministarstvu. Ministarstvo u budžetu nema novca za pomoć zdavstvenim ustanovama, ali pozdravljaju uštede koje je bolnica Kasindo ostvarila.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upoznato je sa činjenicom da je u Bolnici Istočno Sarajevo ostvarene značajne racionalizacije i uštede i nastaviće da pruža podršku ovoj zdravstvenoj ustanovi u cilju što bolje stabilizacije poslovanja i obezbjeđivanja kvalitetne zdravstvene zaštite za stanovništvo”.

Pojedini objekti ove bolnice izgrađeni su prije 50 godina. Na njihovu obnovu kao i izgradnju nove bolnice građani čekaju godinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.