Ivanić: NATO nam ne može nametnuti stabilnost

Vijesti 02. feb 201717:59 > 19:06
N1

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg boravio je u službenoj posjeti BiH. Poručio je da je NATO spreman uraditi sve da smiri tenzije i izbjegne bilo kakve eskalacije u regiji. Rekao je i da su vrata NATO-a za BiH širom otvorena, ali da se mora mnogo toga uraditi kako bi BiH stekla uslove za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo.

Jens Stoltenberg jasno je rekao – Bosna i Hercegovina je partner, a NATO je spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo kada sva nepokretna vojna imovina bude uknjižena na državu. Da postoji konsenzus za aktivaciju MAP-a nedvosmisleno su mu poručili članovi Predsjedništva BiH, ali je o saglasnosti za punopravno članstvo prerano govoriti – rekao je predsjedavajući Mladen Ivanić. NATO prati bezbjednosu situaciju u regionu i biće tu radi smirivanja eventualnih tenzija, kazao je Stoltenberg novinarima.

“NATO je u ovom regionu već dvije decenije da pomogne stabilizaciji regiona, da se završi rat i održi mir. NATO i svi saveznici će uraditi sve da se tenzije smire i da izbjegnemo bile kakve tenzije ili eskalacije – to je poruka koju prenosim svim akterima u ovom regionu”, jasan je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Bez obzira na to – ko je, a ko još nije članica NATO-a u regionu, Savez nadzire situaciju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH stava je da stabilnost isključivo zavisi od domaćeg faktora.

“Do nestabilnosti može doći samo zahvaljujući nama, a i mi smo jedini koji možemo obezbjediti pravu stabilnost. U tome nam NATO može pomoći, ali stabilnost zavisi od nas, a ne od NATO-a. NATO može da tome pomogne, ali sigurno ne može sam da nametne stabilnost ako to domaće političke snage ne žele. Dakle, ključna odgovornost je na nama”, tvrdi Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Do aktivacije MAP-a ne može doći dok se na državu ne uknjiži nepokretna vojna imovina. Od 57 lokacija uknjiženo je 25, gotovo sve u Federaciji Bosne i Hercegovine. Osim proceduralnih problema u vlasničkim listovima, tokom vremena je izostajala i politička podrška iz Republike Srpske radi knjiženja objekata sa teritorije ovog entiteta. I dok Bosna i Hercegovina knjiži i postiže konsenzus tokom godina se širila ‘porodica’ članica NATO-a.

“Predano radimo na ispunjenju Talinskog uslova. O napretku u procesu knjiženja nepokretne vojne imovine redovito informišemo sjedište Saveza i države članice, uvjereni da će 25 do sada uknjiženih lokacija i svi ostali rezultati biti prihvaćeni kao jedan kredibilan napor koji će ishoditi odluku o aktiviranju MAP-a za BiH”, kaže Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.