Istražujemo za šta je Dodik lobirao u SAD-u

Vijesti 02. feb 201718:04 > 04. feb 2017 07:49
N1

Istraživanje "Glasa Amerike" u saradnji sa Ministarstvom pravosuđa i trezora SAD-a pokazalo je da su Milorad Dodik i SNSD u proteklim godinama potrošili više od 30 miliona dolara za lobiranje u SAD-u. Rezultati istraživanja pokazali su da je Dodik platio lobiranje za ukidanje OHR-a, ustavne reforme i popravljanje imidža RS-a u SAD-u.

Cijeli slučaj zaokupio je pažnju javnosti, jer se radi o novcu poreskih obveznika, a krajnji rezultati , ako ih ima, javnosti nisu poznati. Entitetski predsjednik tvrdi da rezultata ima, ali i da to nije velika suma novca.

Prema istraživanju “Glasa Amerike”, Milorad Dodik potrošio je blizu 30 miliona dolara za usluge lobističkih kuća. Iako postoje podaci da se lobiralo od 1998. godine, najveći dio istraživanja pokriva period od 2007. do danas. Dodik je plaćao usluge 9 konsultantskih kuća, koje se bave uglavnom savjetovanjem u oblasti privrede, ekonomije i medija. No, Dodik je lobirao za svoje političke interese.

“Ta istraga još je u toku, ali što se tiče konkretnog sadržaja, glavne teme su ukidanje OHR-a, ustavne reforme i jednostavno da se popravi imidž RS-a ovdje u Americi. To su te neke ključne tri stvari”, otkriva Ajdin Muratović iz “Glasa Amerike”.

Milorad Dodik cijeli slučaj okarakterisao je kao propagandu protiv Republike Srpske. Angažovanje lobističkih kuća ne poriče i tvrdi da je zahvaljujući lobiranju Republika Srpska preokrenula politički diskurs usmjeren protiv nje.

“RS vše nije mjesto kome se pokušava oteti nadležnost ili nešto drugo. Sasvim jedna druga politička konotacija. Ako se to kumulativno gleda moguće da je to tačno, ali imajući u vidu da je to desetak ili nešto više godina to i nije neki novac za takvu vrstu aktivnosti”, smatra Dodik.

Najjača opoziciona stranka u ovom entitetu, SDS oštro je reagovala na podatke koje je objavio “Glas Amerike”.

“Mislim da je vrijeme da neko postavi ozbiljno pitanje gdje je potrošen taj novac, u čijim džepovima je taj novac završio i šta je Republika Srpska imala koristi od takvog lobiranja ili je neko možda privatno imao koristi od takve vrste lobiranja i ko je potrošio taj novac i koliki su procenti izdvojeni za to”, pita Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

I HDZ 1990 koristio je usluge profesionalnih lobista, i to 2014. godine, u trajanju od tri mjeseca. Za razliku od SNSD-a, te usluge platili su vlastitim sredstvima. Danas te usluge ne koriste jer smatraju da im nisu potrebne.

“Za vrijeme bivšeg predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža u jednom vrlo kratkom periodu korištene su usluge lobističke agencije iz Amerike, tri mjeseca. Koštalo je 12.000 dolara. Ja nisam u tome učestvovao i ne mogu komentarisati zašto su se te lobističke usluge koristile”, navodi Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Izdvajanje novca za lobiranje u BiH nije tako transparentno kao što je to u svijetu. U konstantoj političkoj krizi, kaže Muratović, trebaće mnogo više od lobiranja da bi neko mogao da promijeni stav Amerike o Dodiku. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.