Priča o upornosti i hrabrosti: Kako sam pobijedila rak

Vijesti 03. feb 201717:57 > 20:09
N1

S kakvim se problemima tokom liječenja susreću pacijenti oboljeli od raka, tema je o kojoj se glasnije progovara u vrijeme nedostatka citostatika. Razlog za to su, kažu, dnevno-političke zavrzlame.

Azra Čajo imala je 38 godina kada je krenula u bitku s karcinomom dojke. Ova jaka žena izuzetno vedrog i poticajnog duha pričala nam je o svom suočavanju sa opakom bolešću.

“Uslijedio je šok. Bolest je već bila u poodmaklome stadijumu. Uključili su mi kemoterapije, a nakon njih četiri – na sreću – karcinom se povukao. Uslijedila je potom operacija, ponovo kemoterapije i mjesec dana zračenja, da bi se nakon nepune dvije godine bolest ponovo vratila”, sjeća se Azra Čajo.

Recidiv. Ponovo operacija i kemoterapije. Azra snagu i želju za životom nije gubila. Naprotiv, prihvatila je izazov. Azrina je priča – priča o pobjedi.

“Od prve je operacije prošlo 11 godina, a 9 od druge operacije. Ja sam, hvala Bogu, dobro. Izborila sam se. Dala sam sebi zadatak da svojom pričom podstaknem bar jednu ženu da se pregleda i da na vrijeme otkrije svoju bolest. Prognoze su bolje ako bolest otkrijete na vrijeme”, objašnjava Azra.

Naročito još ako živite u zemlji sigurne zdravstvene zaštite i sa ozbiljno uređenim sistemom, kakvim se ovdašnji baš i ne može pohvaliti. Ključni problem koji postaje sve učestaliji je nedostatak citostatika. To, međutim, nije priča od jučer.

“Dođete gore, a one sestre su divne, ljubazne, kao i ljekari – kažu: Žao nam je, vi vašu terapiju danas ne možete primiti. Kad ću? E to ne znam. To je za mene zločin. Ja stvarno govorim iz cipela pacijenta, znam kroz šta sam šest mjeseci prolazila”, otkriva Spomenka Hadžić, predsjednica Udruge Renesansa.

Kažu, godinama se vrtimo u krug. Pričamo o istim problemima. A porazan je podatak i taj da BiH nema ni registar oboljelih od malignih bolesti. Kada je riječ o liječenju i prevenciji, stanje u Republici Srpskoj, ističu, bitno je bolje od onog kakvo je u Federaciji BiH. Ipak, dnevna politika čini svoje.

“Nemamo nikakvih pomaka. Stojimo, tapkamo u mjestu. Briga o oboljelim onkološkim pacijentima bez obzira o kojem vrstu maligniteta se radi, briga o zdravom stanovništvu – mora biti iznad dnevne politike”, poručuje Maja Memić, predsjednica Udruge “Novi pogled”.

Neadekvatna zdravstvena zaštita u sjeni dnevnopolitičkih prepucavanja. Napredak gotovo posve neprimjetan. Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dolazi kao podsjetnik da nije vrijeme odustajanja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.