Ko je iz Federacije BiH trošio novac na lobiranje u SAD-u

Vijesti 04. feb. 201708:19 > 08:22
Podijeli:
Izvor: N1

Istinomjerovo istraživanje o lobiranju Vlade RS u Sjedinjenim američkim državama izazvalo je različite komentare na društvenim mrežama i portalima koji su ga prenijeli. Jedan od najčešćih bilo je pitanje koliko je novca u iste svrhe potrošila Vlada Federacije BiH.

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači portala Istinomjer.ba ponovo su pregledali polugodišnje izvještaje koje su lobističke kompanije u SAD podnosile u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) u periodu od 2006. do 2015. godine.

Tokom ovog perioda, nijedna kompanija nije prijavila nikakav angažman niti isplate od strane Vlade FBiH. Osim Vlade Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine registrovane su uplate od jedne privatne kompanije (Mims D.O.O.) i jedne političke partije (HDZ 1990), u ukupnom iznosu od 84.000 dolara.

Pored toga, u izvještajima se pojavljuje i Partija pravde i povjerenja, koju je 2013. osnovao Živko Budimir, ali bez ikakvih finansijskih transakcija. Sveukupno, ovaj iznos nije ni blizu vrtoglavih 16.700.000 dolara koje su u istom periodu potrošile SNSD-ove Vlade – a još je dalje od 30 miliona dolara o kojima je danas govorio Milorad Dodik.

Izvor : Instinomjer.ba

Više pročitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.