Sjećanje na ubijene Srbe u banjalučkom naselju Drakulić

Vijesti 05. feb 201715:19 > 15:22
Srna

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas u Drakuliću, gdje je obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja u tom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, da je 2.300 nevinih srpskih civila stradalo od najekstremnije fašističke tvorevine, zvane NDH.

Savanović je naglasio da je NDH bila egzekutor onoga što su prije 150 godina predvidjeli tadašnji hrvatski lideri u ideji i ideologiji rješavanja srpskog pitanja – trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu raseliti.

“To govori da svi zločini, činjeni na ovim prostorima, prostorima Jasenovca, Šušnjara, Grabovice, Hercegovine i Slavonije govore o svijesti i pokvarenosti našeg okruženja”, rekao je Savanović novinarima, nakon parastosa i polaganja vijenaca kod Spomen-kosturnice u Drakuliću za 2.300 ubijenih Srba.

Srna

Predsjedavajući Predsjedištva BiH Mladen Ivanić je istakao da Srbi ovakve stvari kao narod ne smiju zaboraviti zarad sebe i svoje budućnosti.

“Ovakve stvari nam pokazuju koliko je važno čuvati naše institucije i koliko one u ovom vremenu Republike Srpske čuvaju naše pravo da živimo, sjećamo se svojih mrtvih i da se sa sigurnošću okrenemo budućnosti”, rekao je Ivanić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da su Srbi u Drakuliću i okolnim mjestima pobijeni isključivo zbog svoje vjerske pripadnosti, te da je zločin bio dio tadašnje sistematske državne politike fašističke NDH.

Srna

Služenju parastosa prisustvovali su ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici grada Banjaluka i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i potomci žrtava ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Srna

Vijence kod spomen-kosturnice položili su izaslanik predsjednika RS, delegacije Vlade tog bh. entiteta, Narodne skupštine, predsjedavajući Predsjedištva BiH Mladen Ivanić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavici SUBNOR-a, potomci žrtava ustaškog pokolja i drugi.

Prethodno je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena liturgija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.