Bošnjaci će bojkotovati izbore u Stocu

Vijesti 06. feb 201711:20 > 12:02
Wikipedia

Bošnjaci će bojkotovati ponovljene izbore u Stocu koji će biti održani 19. februara.

Centralna izborna komisija potvrdila je sinoć da su se stekli uslovi da se donese odluka o ponavljanju izbora u Stocu nakon što je Apelacijsko vijeće Suda BiH odbacilo žalbe Bošnjaka na regularnost izbora. U narednih 14 dana CIK će pripremiti sve da se izbori mogu provesti, u smislu štampanja glasačkih listića, te njihovog proslijeđivanja u inostranstvo.

“Da nije tragično za građane Stoca, bilo bi smiješno. Nakon svih ovih odluka od strane CIK-a, ovo je bilo očekivano, jer jasno je da su sve vrijeme bili na strani jednih, iako naplaćuju iz džepa svih građana BiH, ne samo jednih”, kazala je za N1 Nermina Frenjo iz Inicijative za Stolac.
On je dodala da je jedan od njihovih zahtjeva bio da kandidiraju novog kandidata za načelnika tako da Inicijativa ima za koga glasati.
“Mi svojim neglasanjem nećemo dati ni kredibilitet ni legitimitet ovoj unaprijed serviranoj pobjedi. Neka ti ljudi glasaju za koga hoće, neka izglasaju sami sebe, jer su tako davno odlučili”, dodala je Frenjo.
S druge strane u HDZ-u kazu da je ovo bila ocekivana odluka CIK-a, vjeruju da je takva odluka trebala biti donesena i ranije.

CIK BiH sredinom januara donio odluku o poništavanju izbora u Stocu od 2. oktobra prošle godine, kada je izborni proces prekinut zbog niza incidenata.

CIK BiH je u decembru 2016. donio odluku da sa liste skine kandidata “Inicijative za Stolac” za načelnika Salmira Kaplana, te kandidate za Opštinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta LJubovića i Božu Raguža zbog prekida izbornog procesa na proteklim lokalnim izborima u Stocu.

Sud BiH nije uvažio njihove žalbe na ovakvu odluku CIK-a BiH, pa će tako na ponovljenim izborima biti dva kandidata za načelnika opštine Stolac, i to Stjepan Bošković iz HDZ-a i Mato Komšić iz Socijaldemokratske fronte nakon čega su uslijedile apelacije.

Međutim, Apelaciono odjeljenje Suda BiH je potvrdilo odluke CIK-a BiH o skidanju kandidata sa listi kao i smjenu općtinske izborne administracije u Stocu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.