Hadžiabdić: Na spiskovima pored imena umrlih biće zvjezdice

Vijesti 06. feb 201717:34 > 17:47
N1

O izbornom procesu u Stocu razgovarali smo sa Irenom Hadžiabdić, predsjednicom Centralne izborne komisije BiH.

Javnost u BiH dugo je čekala na odluku o raspisivanju ponovnih izbora u Stocu, ali su se prvo morale otkloniti, brojne tehničke i pravne odluke. .

Završeno je štampanje glasačkih listića i imamo još manje od 14 dana da obavimo manje poslove – u smislu izbora administracije na terenu, ali i kontroli kako provode izbore“, komentarisala je Hadžiabdić za N1.

O tome u koje zemlje trebaju dostaviti listiće je rekla: “Glasački listići moraju biti dostavljeni u 21 zemlju, a također moramo izbore organizovati i u drugim općinama. Postojala je bojazan da li ćemo glasačke listiće primati do 1. marta ili 28. februara, ali smo odlučili da ćemo pošiljke preuzeti 2. marta, tako da će i one koje pristignu 1. marta, ući u izbore“.

O tome da li se strahuje da može doći do novih incidenata je istakla: “Ma koliko dobro planirali, nikad ne znate šta se može desiti. Naravno da se dobro planira i jedan aspekt je i sigurnosni i zbog toga sutra počinju naši sastanci. Svaki dan smo dobijali informacije iz Hercegovačko-neretvanskog kantona da je u Stocu situacija stabilna“.

Predsjednica CIK-a je kazala i kako će se 19. februara, pored Stoca, i u drugim općinama birati načelnik i opštinsko vijeće, ali i da će izbori koštati 38.000 maraka.

O “mrtvnim ljudima” na spiskovima je rekla: “Te osobe su se trebale ukloniti. Kad jedna osoba prijavi smrt druge osobe, matični ured je u obavezi da kroz svoj sistem automatski dostavlja tu informaciji IDDEEA-i. Ovdje se vjerovatno radi o tome da se uredno ne prijavljuje smrt iz ko zna kojih razloga – možda nisu umrle tu već negdje drugo. Druga stvar koja se može desiti jeste da neko u matičnom uredu ne radi svoj posao kako treba. Iz tih razloga smo tražili ažurirane podatke i pored imena umrlih će biti zvjezdice da se zna da su umrli i da niko umjesto njih ne može glasati“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.