"Ivanić i Čović zloupotrebljavaju položaj Predsjedništva"

Vijesti 07. feb 201710:11 > 10:19
N1

Stranka BiH najoštrije osuđuje zloupotrebu položaja ili ovlaštenja članova Predsjedništva BiH gospodina Mladena Ivanića i Dragana Čovića koji osporavaju put pravde za BiH, saopšteno je iz SBiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu sa dužnom pažnjom prati događanja u vezi zahtjeva za reviziju ili obnavljanja postupaka presude Međunarodnog suda pravde od 26.02. 2007. godine u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine i podržava pravnu struku, akademsku i širu zajednicu u BiH i dijaspori, političke partije, nevladine organizacije koje podržavaju zahtjev BiH za reviziju presude ili obnavljanja postupka.

Nasuprot tom Stranka BiH najoštrije osuđuje zloupotrebu položaja ili ovlaštenja članova Predsjedništva BiH gospodina Mladena Ivanića i Dragana Čovića koji osporavaju put pravde za BiH i time krše Član I i IX Konvencije o genocidu, što je kažnjivo po Međunarodnom pravu i po članu V Ustava BiH i Aneks 1 uz Aneks 4 o međunarodnim izvorima.

“Pravo koje će se neposredno primjenjivati u BiH i koje ima prednost nad domaćim zakonima. Zbog toga Stranka za BiH očekuje od nadležnih organima u BiH da podnesu prijave nadležnim institucijama u BiH i izvjeste Generalnog sekretara UN-a. Neistinita je i zlonamjerna izjava Mladena Ivanića da je ovo bošnjačka tužba i revizija, ovo je spor između dvije države članice UN-a. Njihove tvrdnje ‘da bi žalba za reviziju ili obnavljanje postupka predstavljala dolijevanje ulja na vatru i izazvala ozbiljne poremećaje unutar BiH i između njihovih susjeda’, lišena je svakog razumnog zaključka. Očito je da se ometanjem pravde za žrtvu svojih sugrađana i svoje države želi dodvoriti susjednim državama koje tu pomoć od njih ne traže, tako nerazumno ponašanje državnika svoje države u korist druge države u sporu, skoro da nije zabilježeno u povijesti Međunarodnog pravosuđa i Međunarodnog prava uopće. To ustvari doprinosi pogoršanju unutarnjih odnosa u BiH, a ne koristi susjednim državama. Posebno je po shvatanju Stranke za BiH pogrešan i pravno neodrživ stav navedenih članova Predsjedništva BiH da su oni iznad ustava i zakona i da su ovlašteni da tumače pravo, a posebno uslove iz Člana 61 Statuta suda. To nije nadležnost ni zastupnika strana u postupku. To je isključiva nadležnost Suda”, podsjećaju u SBiH.

Pravo i obaveza zastupnika je da izvrši obavezu iz Člana 61, da utvrdi novu činjenicu da je unese u zahtjev za reviziju i da to objasni. Samo je Sud nadležan da presudi i da objašnjenje na osnovu čega je tako odlučio, dodaju u SBiH.

Stranka za BiH posebno naglašava hitnost postupka, kako bi se ispoštovao vremenski rok iz člana 61. Statuta, jer u koliko se ne bi podnio zahtjev mogle bi nastupiti višestruke posljedice po državu BiH, a posebno po Bošnjake nad kojima je izvršen genocid, koji su se, kao najbrojniji narod u BiH opredjelili za pravo i pravdu, a ne osvetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.