Hamdija Lipovača za N1: Tražim posao, na birou sam

Vijesti 07. feb 201716:21 > 16:52
Arhiv

Bivši premijer Unsko-sanskog kantona i gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača uhapšen je krajem 2014. godine u velikoj akciji Federalne uprave policije.

Lipovača se tereti za zloupotrebu službenog položaja i nezakonite radnje u periodu kada je bio načelnik Općine Bihać, a nekoliko dana nakon samog hapšenja, bivši visoki dužnosnik Socijaldemokratske partije BiH bio je top tema ovdašnjih medija.

A kako to obično biva, nakon prvog ”vala” stotina medijskih napisa, slučaj je zaboravljen, a njegovi akteri zaboravljeni. Lipovača je danas nezaposlen, a kako je kazao za N1, pretpostavlja da je jedini doktor nauka na birou za nezaposlene u BiH.

”U Bihaću sam, na birou za nezaposlene. Možda i jedini doktor nauka na birou. Vlast nema volju za povratak na moje radno mjesto na Pravnom fakultetu”, rekao je za N1 bivši premijer USK-a.

Kako je ispričao,  ”nož u leđa” dobio je od onih kojima je najviše pomogao.

”Moj mandat završio je 2015. Suočio sam se sa istinom o ljudima koji su me okruživali, lažnim prijateljima i drugovima. Istinom o zabijanju noža u leđa onih kojima sam sve omogućio. Vrijeme provodim s porodicom tražeći posao”, kazao je Lipovača.

Proces protiv njega je u toku, već je u poodmakloj fazi.

”Pretpostavljam da će sve biti završeno do ljeta. Kad neko moćan odluči da vas makne na način na koji su mene maknuli s političke scene, zabavi vas procesom da se branite, tad nemate puno prijatelja. Ne daju mi da radim, a jaću dokazati pozadinu ovog procesa. Svakodnevno me građani pozivaju da se uključim jer je već četvrta vlada otkako sam ja otišao. Ne znam da li ću se ponovo baviti politikom. U SDP-u sam samo član i ne učestvujem u kreiranju partijske politike. Neka zasad tako i ostane”, zaključio je on.

Lipovača je član SDP-a od 1998. godine. Za načelnika Općine BIhać izabran je 2004. godine i tu funkciju je obavljao šest godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.